Zaljubljeni Shakespeare na sceni Komedije

‘I sve će na kraju nekom misterijom biti dobro…’ A bilo je i više nego dobro na posljednjoj ovosezonskoj premijeri u zagrebačkom Kazalištu Komedija.Gromoglasnim pljeskom nagrađen je autorski tim te kazališni ansambl koji su, nakon višemjesečnih priprema, maestralno prikazali jednu od najljepših ljubavnih priča svih vremena – ‘Zaljubljeni Shakespeare’. Sudeći prema prvim reakcijama, Zagreb se zaljubio u priču o mladom piscu Shakespeareu i njegovoj Violi u izvedbi glavnih protagonista, Filipa Juričića i Dajane Čuljak.

Iako prvenstveno komedija, ‘Zaljubljeni Shakespeare’ spoj je melodrame i romanse, koja publiku vodi na emotivno putovanje u davnu prošlost, u vrijeme kada je živio jedan od najpoznatijih pisaca svijeta. Smijeh i suze, sreća i tuga isprepliću se tijekom višesatne izvedbe ove romantične kazališne priče o fatalnoj i strastvenoj ljubavi dva mlada ljubavnika, s brojnim zavrzlamama, zanimljivim zapletima i lepezom komičnih likova, u vrsnoj interpretaciji Komedijina ansambla. Nastala u koprodukciji s HNK u Varaždinu te u suradnji s autorskim timom iz Češke, redateljem Stanislavom Slovákom, scenografom Jaroslavom Milfajtom, kostimografkinjom Andreom Kučerovom i koreografom Michalom Matějem, ovo će ostvarenje zasigurno privući brojne poklonike i postati još jednom hit predstavom kazališta s Kaptola.

Izniman film redatelja Johna Maddena ‘Zaljubljeni Shakespeare’ bio je globalni događaj 1998. godine, a za pozornicu ga je 2014. adaptirao Lee Hall, koji je slično već uspješno napravio i s hitom ‘Billy Elliot’. Predstava prikazuje ljubavnu aferu čuvenog dramskog pisca u vrijeme kada je pisao Romea i Juliju. Iako izmišljena, priča obiluje brojnim referencama na mnoge Shakespeareove drame, a nekoliko je likova utemeljeno na njegovim stvarnim suvremenicima. Riječ je o, riječima jednog poznatog engleskog kritičara, ‘ljubavnom pismu kazališta samome sebi’; fascinantnoj priči o tome kako je od izvorno planirane drame ‘Romeo i Ethel, gusarska kći’, nastala drama tisućljeća, ‘Romeo i Julija’, i to zahvaljujući snazi ​​svemoguće ljubavi.

I. Č.


Tagged: , , , , , , , , , ,