Zašto psuje fina gospođa Vedrana Rudan?

Prvi dan 38. sajma knjiga Interliber na Zagrebačkom velesajmu obilježila su, kao i svake godine, predstavljanja novih djela domaćih književnika. Među njima je i Vedrana Rudan, koja je promovirala svoju jedanaestu knjigu ‘Zašto psujem?’. Društvo na pozornici i predstavljač bio joj je VBZ-ov urednik Drago Glamuzina.
Vedrana Rudan-InterliberKao što na to ukazuje sam naziv, knjiga obiluje psovkama. To je evidentno već u uvodu koji je književnica pročitala prisutnima, u šali se ogradivši od autorice knjige. No razlog zašto psuje je nezadovoljstvo – ova je knjiga kritika države i društva. ‘Knjiga je zaokružena i bavi se svim našim problemima u ovoj državi’, rekao je Glamuzina. Sastoji se od pet glavnih cjelina s manjim tekstovima – ‘Čemu služe žene’, ‘Čemu služe muškarci’, ‘Čemu služe djeca’, ‘Čemu služi Hrvatska’ i ‘Čemu služi život’.

Glamuzina je povukao paralelu između Rudan i riječkog književnika prošlog stoljeća Janka Polića Kamova, koji je od psovke napravio književni postupak. Kako je on radio tada, tvrdi, tako to Vedrana radi danas: ‘To iznošenje i bacanje istine u lice, taj britak govor – bez obzira što se dogodilo u ovih 100 godina, još uvijek je efikasno, još uvijek može razdrmati kalup u kojem živimo, još uvijek uznemiruje’. Uzevši obzir da je Kamov Riječanin, kao i Rudan, a spomenuvši i riječki bend Let 3, Glamuzina je povezao psovanje s Riječanima, upitavši književnicu ima li to podneblje utjecaj na način ekspresije, na što ona nije znala odgovor s obzirom da je ona ‘fina gospođa’.

Nakon još jednog pročitanog ulomka i nekoliko pitanja na koje Rudan, vjerna sebi, nije dala konkretne odgovore, uzela je predstavljanje u svoje ruke i sišla među prisutne, rešetajući ih bolno izravnim pitanjima, a oni su kao nagradu za sudjelovanje dobili knjigu ili šalicu s citatima iz književničinih djela.

Valentina Botica / Foto: VBZ


Vedrana Rudan-Zašto psujem
Vedrana Rudan: Zašto psujem

 

Tagged: , , , , , , , , , , ,