Završen 2. Ponta Lopud Festival

Završilo je drugo izdanje Ponta Lopud festivala koji je je elafitski otok po drugi put pretvorio u kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u umjetnosti.

Na festivalu su sudjelovala tri mastera, devet predavača i mentora, među kojima je pet oskarovaca s ukupno 11 osvojenih prestižnih nagrada Američke filmske akademije, 18 sudionika majstorskih tečajeva koji predstavljaju budućnost regionalne kinematografije te 15 studenata regionalnih Akademija dramskih umjetnosti.

Frances McDormand i Joel Coen održali su zajedničke i pojedinačne radionice na kojima su govorili o svojim karijerama, o iskustvu zajedničkog rada te suradnji s brojnim filmskim profesionalcima u procesu nastanka filma. Na odlasku, glavni masteri uputili su sudionicima sljedeću poruku:

‘Joel i ja željeli bismo da znate koliko cijenimo vrijeme koje smo s vama proveli u razgovorima o filmu na Ponti Lopudu. To nam je iskustvo bilo vrlo poticajno i inspirativno, a nadamo se i vama. Ploviti ovim ludim svijetom uistinu je velik izazov i lijepo je znati da nas je mnogo u istom ‘čamcu za spašavanje’. Vive Le Cinema!’

Osim oskarovaca, Monika Lenczewska održala je masterclass s talentiranim snimateljicama iz regije. Predavači na drugom izdanju Ponte Lopuda bili su Oscarom nagrađen producent Peter Spears, finski redatelj i pisac Juho Kuosmanen i ugledni filmski agent Brian Swardstrom, a moderatori velika imena iz svijeta filma, među kojima također i dva oskarovca – Pawel Pawlikowski i Danis Tanović, kao i Michel Franco, Lili Horvát, Ognjen Glavonić i Nanu Segal. Neki od njih su se lani našli u ulogama mastera na Ponti Lopudu i ponovno se odazvali pozivu organizatora.

Na festivalu bez glamura, crvenog tepiha i natjecateljskog dijela bilo je puno razmjene dobrih energija. Upravo zato Tilda Grossel Bogdanović i Mirsad Purivatra žele razvijati Lopud kao jedan potpuno novi festivalski projekt, koji nikad neće postati ni Cannes, ni Sarajevo, nego će uvijek ostati Lopud.

‘Teško mi je reći jesam li sretniji zbog lijepih reakcija mastera, predavača ili sudionika na masterclassovima. Ponosan sam što se ispunila naša vizija, odnosno što smo pronašli mjesto na kojem će se filmski umjetnici međusobno inspirirati, stvarati, mjesto bez velike pompe i lišeno svega što umjetničkom nadahnuću može stati na put. Lijepo je bilo čuti od redatelja Juhe Kuosmanena kako se jedva čeka primiti posla, prepun novog radnog elana i kreativne energije. Upravo to nam je i bio cilj’, rekao je Mirsad Purivatra, suosnivač Ponte Lopuda.

U 6 festivalskih dana sudionici i publika mogli su uživati u 7 filmskih projekcija, između ostalog i onu filma ‘Birdman’ uz glazbenu pratnju Antonija Sancheza, četverostrukog osvajača Grammyja.

Tilda Grossel Bogdanović, suosnivačica festivala istaknula je: ‘Ovom prilikom želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli da se uspješno realizira drugi Ponta Lopud festival; od Lopuđana koji su nas prihvatili kao svoje, do sponzora, institucija, prijatelja i članova Ponta Lopud kluba. Posebno hvala predavačima i masterima, sudionicima i studentima, koji su Lopud ponovno pretvorili u mjesto kreativnih i prijateljskih susreta.’

Michel Franco, meksički redatelj koji drugu godinu zaredom sudjeluje u masterclassovima festivala, na odlasku je u ime svih sudionika poručio: ‘Vidimo se i sljedeće godine!’

Foto: John Pavlish i Katarina Radonić

Ponta Lopud: Filmski festival na egzotičnom otoku

Tagged: , , , , , , , ,