Zbog klimatskih promjena kava postaje luksuz?

Klimatske promjene veliki su problem za industriju kave u cijelom svijetu i prijete da jedan od Nijemcima omiljenih napitaka pretvore u luksuz.

‘Postoje studije koje predviđaju da će se do 2025. površine koje su sada pogodne za uzgoj kave prepoloviti’, rekla je Sophie von Leben iz Instituta za proučavanje klimatskih promjena u Potsdamu.

Prema njezinim riječima, to se prije svega odnosi na zemlje poput Vijetnama i Brazila koje su najveći svjetski proizvođači kave.

Odrasli u Njemačkoj piju u prosjeku 3,4 šalice dnevno, pokazalo je istraživanje trgovca kavom Tchibo. Ta je tvrtka u siječnju anketirala 1500 ljudi u dobi od 18 do 75 godina za istraživanje u suradnji s biroom Statista i časopisom Brand (Eins).

Kompanije iz industrije kave susrest će se u Mannheimu na Međunarodnom sajmu kave (ICC). Uzgajivači, prerađivači, trgovci i znanstvenici trebali bi razmijeniti mišljenja o radikalnim promjenama koje se predviđaju.

Steffen Schwarz iz ICC-a na konferenciji za novinare uoči sajma izjavio je da će teme, uz klimatske promjene, biti i promijenjene navike potrošača, modernizacija i digitalizacija često usitnjenih plantaža kave, kao i tema održivosti.

Von Loeben vidi promjenu okolnosti u samoj tvornici kave. ‘Užasno je osjetljiva, ne voli vrućinu, pretjeranu sušu, ali ne voli ni vlagu. Potrebni su joj točno određeni uvjeti sjene i hranjiva zemlja’, precizirala je Von Loeben. Dodala je kako i najmanje promjene izravno utječu na prinose i kvalitetu zrna kave.

Kao primjer navela je arabicu, kavu čiji je udio na svjetskom tržištu oko 60%. Idealna temperatura za rast je između 18 i 22 stupnja, a više temperature jako opterećuju plod i mogu ga oštetiti. Posljedica može biti da plod sazrijeva brže od samog zrna u njemu, dodala je Von Loeben.

Sophie von Loeben, čiji je istraživački rad usmjeren na uzgoj, kaže da je kava jedna od najvrjednijih korisnih biljaka na svijetu, ali i jedna od najmanje istraženih.

dpa / Foto: Sebastian Willnow


Tagged: , , , , , , ,