ZFF: Slatkih 16 godina uz brazilski film Voljeni

Brazilskim filmom Voljeni, u prisustvu redatelja Gustava Pizzija, svečano je otvoren 16. Zagreb film festival (ZFF). Ljubav prema sedmoj umjetnosti ispunila je kino Europa do posljednjeg mjesta, a proslava ZFF-ova 16. rođendana okupila je brojne filmaše, umjetnike i poznata lica iz kulturnog i javnog života.Bogat festivalski program najavili su direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta. U osam dana bit će prikazano više od stotinu filmova iz cijeloga svijeta, a zajednička nit koja se provlači kroz filmove iz glavnog programa su junaci na prekretnicama. Hrvoje Laurenta podsjetio je na dosad najveće širenje festivala – dio glavnog programa istovremeno će se prikazivati u 16 hrvatskih gradova i dva dječja sela s ciljem razvoja publike za art film u cijeloj zemlji.

‘Uz uobičajene popratne programe najavljen je i novi program Kino u kinu, posvećen čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filmova. Program je prije svega posvećen kinu Europa, ljepotici u kojoj sjedimo posljednjih jedanaest godina i gdje se nadamo da ćemo sjediti i sljedećih jedanaest’, istaknuo je Matić.

Nagrada Albert Kapović za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma dodijeljena je Sanji Ravlić. Sanja je bila članica malog tima koji je 2007. pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u kojem je godinama aktivno djelovala. U Centru je pokrenula javne pozive za razvoj scenarija i projekata filmova i TV djela, borila se za međunarodne koprodukcije, očuvanje audiovizualne baštine i opstanak javne televizije. Svojim djelovanjem podigla je ugled hrvatskog filma na međunarodnoj sceni. Bila je dugogodišnja predstavnica Hrvatske u Eurimagesu, gdje je otvorila put hrvatskim manjinskim koprodukcijama. Nagradu joj je u ime Hrvatske udruge producenata (HRUP) uručila producentica Vanja Sremac.

Z. F.Tagged: , , , , , , , , , , , ,