Žilavke i blatine hercegovačkih vinara iz udruge Blaž

U sklopu 15. Zagreb VINOcom festivala u hotelu Esplanade održane su dvije uzbudljive vinske radionice pod vodstvom Tome Jakopovića i Ive Kozarčanina kao najava festivala blatina i žilavki – Blaž, koji će se održati u Zagrebu, 11. svibnja 2023.Publika je pokazala veliki interes za ove fundamentalne hercegovačke sorte, pa se za obje radionice tražilo mjesto više. Prva je nazvana ‘Žilavka – otisak hercegovačkog teroara’, a cilj joj je bio ukazati na širinu stilskih interpretacija i ukupni domet sorte kroz 12 vina izabranih po svojim specifičnostima, a ne isključivo po kvaliteti (ima još žilavki koje zaslužuju biti u ovom izboru ali nisu kako bi se izbjeglo ponavljanje stilova).

Degustacija je otvorena pjenušcem Domano, vinarije Zadro, koji je jasno naglasio da uz ozbiljno tijelo žilavka ima dovoljno argumenata u kiselinama i aromatici za proizvodnju pjenušavih vina. Ozbiljan pjenušac koji može biti aperitiv, ali i dobar partner masnijih jela umjerene strukture.Druga po redu poslužena je Žilavka vinarije Matić iz 2021. koja je zablistala u najiskrenijem izdanju, odfermentirala je na autohtonim (divljim) kvascima i pokazala prisutnima potpunu autentičnost aroma i okusa neusmjerenih maceracijom, selekcioniranim kvascima, kao ni utjecajem drvene bačve na vino. Zaključak je bio da je to referentno vino odnosno polazna točka kad je žilavka u pitanju.

Uslijedile su dvije sjajne Žilavke iz 2021. Carskih vina Grgo Vasilj, vrlo sadržajne i zanatski besprijekorno pripremljene. Prva Premium Edition svježa i elegantna, vrlo izravna i potpuno jasnih kontura, dok je druga Limited Edition Gregorius plemenita, koncentrirana, duboka i naglašeno mineralna pokazala svu raskoš sorte.

Zatim je poslužena Vilinka Žilavka Selekcija 2021, ovjenčana zlatom s Decantera, koja je najbolje pokazala kako se pravilno koristi hrastova bačva za odležavanje bijelih vina i koliko je žilavka podatna za takvu vinifikaciju. Pamtljivo vino, dugog završetka.Uzdahe je izmamila Žilavka Brkić Mjesečar 2021. koja je ekspresirala nevjerojatnu energiju. Zahtjevno vino za zahtjevna nepca, beskompromisno kreirano u glavi vinara, a proizvedeno po načelima biodinamičke proizvodnje, gotovo bez ikakvih intervencija u podrumu. Ručno prebirane bobice grožđa macerirale su i fermentirale u bačvi da bi po završetku maceracije vino slobodnim padom ušlo u bocu.

Žilavka Ostojić 2020. pokazala je kako vino od ove sorte s vremenom ne gubi na kvaliteti nego naprotiv, dobiva na šarmu. Nešto zreliji mirisi popraćeni vibrantnom mineralnom svježinom i poslovično prisutnom južnjačkom slašću učinili su ovo vinu pristupačnim i ugodnim jednako za prosječne poznavatelje kao i za pasionirane ljubitelje žilavke.

Čitluk Žilavka Teuta Selekcija 2020. kasna berba, odličan je primjer kako ova sorta podnosi visoku zrelost, istovremeno sačuvavši dragocjene kiseline. Čiste arome zrelog, bijelog voća pretočene u okusne komponente nude željenu širinu dok mu ekstrakt i viši alkoholi daju potrebnu dubinu.Matić Žilavka 2019. Selekcija školovana je u hrastovim bačvama uz minimalne enološke intervencije, a s obzirom na godište berbe ostavila je dojam da još ima prostora za razvoj i potvrdila kako ovoj sorti uz pravilan pristup vrijeme itekako može biti saveznik.

Brkić Greda 2019. još je jedno vino bazirano na biodinamičkoj filozofiji, nešto manje ekstremno u maceraciji od ranije spomenutog Mjesečara, ali s jasnim i vrlo preciznim vinoznim mirisom obavijenim najfinijim aromama arancina koji se pojavljuju kao posljedica maceracije. Okus pun i bogat uz iznenađujuću mekoću i slast kada se uzme u obzir način vinifikacije.

Škegro Krš Orange 2018. je ekstremno macerirana, kompleksna i zahtjevna, odležana žilavka namijenjena pasioniranim ljubiteljima ovakvog stila. Jantarne boje, čvrsta i moćna sugerira da je proizvedena od grožđa sa škrte zemlje kao što i naziv vina govori (Krš). Intenzivne, vinozne arome, izražena svježina ogrnuta plaštom omekšalih tanina uz bogati ekstrakt argumenti su dugovječnost ovog ‘ekstremnog’ vina.

Milas Žilavka 2016. prkosi vremenu i ukazuje na ogroman potencijal odležavanja ove velike sorte. Iskusno, bezvremensko i bezdimenzionalno vino osim što je moćno i robusno plijeni svježinom i mineralnošću. Odraz karaktera sorte i vinara.

Druga velika radionica u organizaciji Blaža nazvana je ‘Blatina – elegantna strana hercegovačkog krša’, a cilj je bio odgovoriti na pitanja jesu li opravdane usporedbe s crnim pinotom i kakav je potencijal odležavanja ovih mekanih vina s tvrdog terena.

Vinskim Vremeplovom blatina suvereno su upravljali Tomo Jakopović i Ivo Kozarčanin, a redom su poslužene:
– Carska vina Grgo Vasilj Blatina Premium Edition 2020
– Dodig Blatina Riserva 2019
– Vinarija Domano Blatina 2019
– Vinarija Čitluk Blatina Teuta 2018
– Matić Blatina 2018
– Ostojić Blatina 2017
– Škegro Krš Blatina 2017
– Brkić Crveni mjesečar 2015
– Milas Blatina 2012

Svako vino je pričalo svoju priču, ali zajednički im je nazivnik elegancija protkana voćnim aromama (prvenstveno višnje, trešnje, borovnice i crvenog ribizla). Usporedba s crnim pinotom se pokazala nepotrebnom jer, osim spomenute elegancije koja ih veže, blatina ima dovoljno osobnosti i specifičnosti da ju je doista nepotrebno uspoređivati s drugim sortama. Drugi upitnik je bio vezan uz potencijal odležavanja na koji su jasno odgovorili Milas 2012, Brkić 2015, Škegro i Ostojić 2017., sve redom moćna i karakterna vina, dok je kod mlađih blatina posve jasno kako je vrijeme na njihovoj strani i da im najbolji dani tek dolaze. Važno je istaknuti i onu najmlađu Grge Vasilja iz 2020. koja plijeni energijom i nevjerojatnom zrelošću za tako mlado vino što je pokazatelj da s pravilnim pristupom u vinogradu i podrumu blatina može dati ozbiljna vina već u drugoj godini nakon berbe. Dodig i Domano s 2019.  su pokazali visoku klasu dok su vinarija Čitluk i Matić s 2018. uvjerili sve prisutne kako su godine kod blatine uistinu nebitne ako se vinu pravilno pristupa.

Ovo je bila hvale vrijedna inicijativa udruge Blaž da se u Zagrebu predstavi ponos Hercegovine i najavi veliki festival blatine i žilavke u svibnju 2023.

P. R. / Foto: Nikola Zoko


15. Vino.com: Četiri dana hedonizmaTagged: , , , , , , , , , , , ,