ZKM uspješno gostovao u Francuskoj

Završila uspješna gostovanja Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) s ‘Bergmanovim ženama’ i ‘S druge strane’ u Francuskoj
Bergmanove ženePosljednjih desetak dana ZKM s velikim se uspjehom predstavilo na francuskoj kazališnoj sceni. Prvo je gostovalo od 14. do 16. studenoga u Theatreu de Salins u Martiquesu s ‘Bergamanovim ženama’ Nikolaja Rudkovskog u režiji Jean-Claudea Beruttija, potom s predstavom ‘S druge strane’ Nataše Rajković i Bobe Jelčića od 21. do 23. studenoga  na 17. festivalu Mettre en Scene u Rennesu.

‘U Theatreu de Salins u Martiquesu izveli smo Bergmanove žene, u režiji francuskog redatelja Jean Claude Beruttija i to na francuskom jeziku što je izazvalo ne samo velilko zanimanje već i oduševljenje domaće publike. Njima je po prvi puta predstavljeno jedno djelo bjeloruskog pisca Nikolaja Rudkovskog, ali i ansambl Zagrebačkog kazališta mladih te su ovacije na kraju predstave zasigurno bile potvrda da će to suvremeno djelo u izvedbi naših glumaca i u budućnosti izazivati pozornost francuske javnosti’, naglasila je Dubravka Vrgoč te dodala:

S druge strane‘Nekoliko dana kasnije na prestižnom festivalu ‘Mettre en scene’ u Rennesu, koji se već desetak godina održava u organizaciji Bretonskog narodnog kazališta, izvedena je predstava ‘S druge strane’ Nataše Rajković i Bobe Jelčića. Poziv za predstavu uslijedio je još krajem prošle godine nakon iznimno uspješnog gostovanja  u programu Jesenskog festivala u Parizu. ZKM je na ‘Mettre en scene’ gostovao tri večeri zajedno s jednim od najvećih europskih kazališta berlinskim Schaubuhne, a gostovanje je popraćeno sjajnim reakcijama publike. Predstava koja je u proteklih šest godina obišla gotovo cijelu Europu i u Rennesu je prepoznata kao specifični kazališni događaj koji prelazi granice ustaljenog kazališnog govora i tradicionalne kazališne forme, a publici nudi gotovo intimističku ispovijed kao univerzalnu temu. Poznavatelji francuskog kazališta upoznati su za zatvorenošću toga teatra, te mi se čini da je uspjeh našeg kazališta, koje se u samo nekoliko dana predstavilo na dva i ne samo geografski posve različita kraja te zemlje, tim veći’.

ZKM

Pročitajte još: Glumci ZKM-a oduševili izvedbom na francuskom , ZKM: Bergmanove žene gostuju u Francuskoj ,

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,