Zlatna palma francuskom filmu Anatomija pada

Na 76. festivalu u Cannesu, Zlatnu palmu za najbolji film osvojio je kriminalistički triler ‘Anatomija pada’ francuske redateljice Justine Triet.Riječ je o sudskoj drami čija radnja prati istragu krivnje ili nevinosti popularne književnice (Sandra Hüller) koja je optužena za ubojstvo svog supruga. Međutim, film se istovremeno bavi i istragom njihovog braka, polagano otkrivajući privatne detalje njihovog osobnog života tijekom suđenja i to do najsitnijeg detalja kako bi mediji, javnost te, u konačnici, sami gledatelji filma mogli secirati cijeli slučaj.

Redateljica Triet tek je treća žena u povijesti festivala koja je osvojila nagradu Zlatna palma. Prije nje to je uspjelo samo Jane Campion za remek-djelo ‘Piano’ (1993.) i Juliji Ducournau za izvrstan ‘Titane’ prije dvije godine.

Nagradu je 44-godišnjoj redateljici uručila holivudska zvijezda Jane Fonda. Kratko je prokomentirala koliko je daleko u svojoj kvaliteti otišao festival u Cannesu otkad se ona prvi put na njemu pojavila. Posebno je naglasila konkurenciju žena redateljica čijih se čak sedam filmova nalazilo u glavnom programu festivala.

Nagradu Grand Prix dobila je povijesna ratna drama ‘Zona interesa’ redatelja Jonathana Glazera koju mu je uručila redateljica Ducournau. Kao još jedan film u kojem je fantastičnu ulogu ostvarila Sandra Hüller, ‘Zona interesa’ adaptacija je romana Martina Amisa koja prati privatni život njemačkog oficira (Christian Friedel) odgovornog za smrt nebrojenih Židova u Auschwitzu. Horore koji su se događali u tom zloglasnom koncentracijskom logoru, film uglavnom ne prikazuje, već se isključivo fokusira na samog časnika i njegovu suprugu ostavljajući publici da sama dođe do vlastitih zaključaka o moralnosti počinitelja strašnih zlodjela.

Za najboljeg glumca nagradu je osvojio Kōji Yakusho koji u filmu Wima Wendersa ‘Savršeni dani’ tumači ulogu zaposlenog čovjeka, pripadnika radničke klase koji jutra provodi čisteći javne zahode u gradu, a u slobodno vrijeme čita knjige, sadi drveće te promatra ljude koji ga okružuju. Najboljom glumicom proglašena je Merve Dizdar za ulogu školske učiteljice u novom remek-djelu turskog redatelja Nurija Bilgea Ceylana ‘Suhe biljke’. Sakamoto Yûji proglašen je najboljim scenaristom za rad na filmu ‘Čudovište’ japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede, dok je ugledni finski redatelj Aki Kaurismaki nagrađen posebnom nagradnom žirija za svoj novi uradak ‘Palo lišće’, ljubavnu priču o dvoje stranaca koji se bore zadržati svoje poslove.

Radnjom smješten u 19. stoljeće u Francuskoj, novi film vijetnamskog redatelja Trana Anha Hunga ‘Strast Dodina Bouffanta’ priča o dugogodišnjoj zajedničkoj strasti između proslavljenog gurmana (Benoît Magimel) i njegove kuharice (Juliette Binoche) koja se iz kuhinje proteže u njihove privatne živote.

Prava na sve filmove s Cannesa koji su osvojili spomenute nagrade otkupila je tvrtka MCF Hrvatska, koja nagovještava da nas očekuje jedna izrazito bogata festivalska sezona u okviru koje će se domaćoj publici prikazati svi nagrađeni naslovi.

S. R. / Foto: MCF


Tagged: , , , , , , , , ,