Zvijezda Igre prijestolja u filmu Okus gladi

Na nedavno održanoj dodjeli nagrada za 50 najboljih restorana u svijetu, Geranium iz Kopenhagena je zauzeo visoko drugo mjesto. U njega je prošle godine stigao slavni glumac Nikolaj Coster Waldau kako bi učio kuharski zanat od Rasumsa Kofoeda, glavnog kuhara i suvlasnika restorana za potrebe svog novog filma ‘Okus gladi’.Ta romantična filmska priča 21. listopada stiže u kina, a zvijezda popularne serije ‘Igra prijestolja’ u njoj je ostvarila glavnu ulogu.

Radnja filma ‘Okus gladi’ smještena je u izmišljeni restoran Malus, novu zvijezdu na danskom kulinarskom nebu. Vode ga Maggie i Carsten. Ona je antropologinja specijalizirana za hranu koja ujedno stvara nevjerojatnu atmosferu restorana. On je proslavljeni glavni kuhar koji stvara magiju u kuhinji. Zajedno, njih dvoje čine nepobjedivi par na gastronomskoj sceni Danske. Vole se, imaju dvoje prekrasne djece i vlasnici su jednog od najpopularnijih prehrambenih hramova u Kopenhagenu. Žele sve i imaju sve. Skoro. Prestižnu Michelin zvjezdicu tek trebaju dobiti i par je spreman žrtvovati sve kako bi ostvarili svoje snove. U neumornom lovu na ultimativno priznanje zaboravili su da je najbolji obrok u životu onaj koji dijele zajedno.

Redatelj filma je Christoffer Boe, dugogodišnji ugledni danski filmaš koji je također napisao i scenarij s Tobiasom Lindholmom.On je prvenstveno scenarist kojeg publika najviše pamti po scenarijima za filmove redatelja Thomasa Vinterberga, u prvom redu ‘Lov’ i prošlogodišnji veliki hit ‘Još jedna runda’, koji je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Osim Nikolaja Costera Waldaua glavnu je ulogu u filmu ‘Okus gladi’ ostvarila Katrine Greis Rosenthal, uspješna danska TV i kazališna glumica.

Kako bi se što bolje pripremio za ulogu, Coster Waldau je nekoliko dana proveo u restoranu Geranium gdje je bio pod stručnim vodstvom tamošnjeg glavnog kuhara Rasmusa Kofoeda, a od kojeg je dobio sjajne savjete o tome kako profesionalni kuhar reže, kuha i općenito se ponaša u kuhinji, u profesionalnom okruženju velikog i značajnog restorana. ‘Dozvola da pratim Rasmusa Kofoeda u njegovu restoranu pretvorila se u veliko iskustvo i bila je vrlo vrijedna pomoć u pripremama za naš film, gdje glumim ambicioznog kuhara koji svoje ogromne profesionalne ambicije pokušava uskladiti s jednako velikim privatnim ambicijama. Rasmus je vrhunski profesionalac, a njegova velikodušnost i ustrajnost kad sam postavljao glupa pitanja nagrada je vrijedna sama po sebi. A onda je tu bila i hrana. Bilo je uistinu sjajno!’, izjavio je Nikolaj Coster Waldau.

S. R.


Tagged: , , , , , , , , , , ,