27. JazzTimeRijeka festival: Atraktivan glazbeni program

Rijeka će uskoro po 27. put za redom imati privilegij postati pulsirajuća jezgra aktualnih zbivanja svjetske i domaće jazz scene s naglaskom na glazbenike koje povezuje ljubav prema jazzu i ‘gradu koji teče’.Najdugovječniji kvarnerski međunarodni festival jazz glazbe održat će se od 15. do 17. studenoga u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku uz sjajan glazbeni program koji će izvanserijskim aranžmanima zaintrigirati zaljubljenike u jazz glazbu i dostojno zaokružiti 27 godina postojanja.

Jedinstvenim umjetničkim interpretacijama jazz standarda u novo izdanje festivala, u četvrtak 15. studenog, uvest će nas jedna od najeminentnijih pjevačica u povijesti hrvatske glazbe, svestrana Radojka Šverko, u pratnji riječkih glazbenika, od reda vrhunskih glazbenih profesionalaca, cijenjenog pijanista prof. Vladimira Babina, kontrabasista Henryja Radanovića i bubnjara Tončija Grabušića. Večer prvog dana festivala nastavlja se u atriju HKD-a uz domaću elektro-akustičnu senzaciju Techno Vikings. Mladi talenti Luka Vrbanec, Petar Matošević, Paolo Gortan, Mathias Butul i Jurica Prodan svojim će energičnim spojem četiri saksofona i bubnja nesumnjivo rasplesati publiku JazzTimeRijeka festivala.

Glazbeni program petak, 16. studenog, uveličat će i sjajan Zoran Majstorović 4tet, čiji zvuk možemo potražiti negdje između tradicionalnog bluesa i hard bop zvuka pa sve do modernog jazza a uvijek jasno izraženim poštovanjem za tradiciju jazz glazbe. Riječki jazz glazbenik, multiinstrumentalist, skladatelj i aranžer Zoran Majstorović u svojem kvartetu ugošćuje trojicu fenomenalnih glazbenika s kojima dijeli jednaku ljubav prema jazz glazbi, američkog orguljaša Roba Bargada te austrijske glazbenike; saksofonista Michaela Eriana i bubnjara Klemensa Marktla. Ono što je nesvakidašnje u ovom sastavu jest spoj arapskog instrumenta uda, izravne preteče lutnje, sa ‘tradicionalnim’ jazz instrumentima kao što su saksofon, bubanj i orgulje. Večer drugog dana festivala u atriju HKD-a zagrijat će topli ritmovi The Mystic Rose Ensemble, riječkog kvarteta koji svojim specifičnim altom predvodi Barbara Štimac, koja je također imala čast i privilegiju sudjelovati u provedbi premijernog izdanja festivala JazzTimeRijeka u suradnji s pokojnim Vladimirom Gašparovićem – Gašom. Na pozornici festivala prate je pijanist David Baumgarten, svestrani bubnjar riječke scene Edin Botić i legendarni kontrabasist Darko Mihelić Boćo.

Festival će u subotu, 17. studenog zaokružit će nastup jednog od najpriznatijih gitarista mlađe generacije, koji se posljednja dva desetljeća nalazi na čelu jazz i suvremene glazbene scene, Kurta Rosenwinkela, koji će s Kurt Rosenwinkel Standards Trijom predstaviti revidirano izdanje svojih hvaljenih, ali i tuđih svevremenih klasika koje rekonstruira u vlastitom izrazu na osoban i neočekivan način. 27. izdanje JazzTimeRijeka festivala ispratit će Blues Brothers Project u izvedbi SuperCover Banda, koncertna priča koja nas vodi u svijet braće Jakea i Elwooda Bluesa. Pjesme poput ‘Peter Gunn Theme’, ‘Do You Love Me’ i ‘Sweet Home Chicago’ možete čuti u energičnoj izvedbi SuperCover Banda koji vizualnim identitetom Blues Brothersa prati i zaokružuje ovaj projekt, a čine ga riječki glazbenici; Domenik Tuna (vokal, usna harmonika), Andy Cech (bubnjevi), Eugen Srdoč (bas), Matko Basara (klavijature, orgulje), Borna Benko (gitara), Tonči Trinajstić (saksofon) i Marin Perišić (truba).

P. M.


Tagged: , , , , ,