35. Večeri na Griču: Obećavajuće ljeto u Zagrebu

Program 35. Večeri na Griču, koje će se održati od 28. lipnja do 24. srpnja u Atriju Galerije Klovićevi dvori, Crkvi sv. Katarine i na Platou Gradec, predstavljen je na konferenciji za medije u Galeriji Klovićevi dvori.35. Večeri na Griču-pressNa predstavljanju jednog od ključnih događanja koji Zagreb pozicioniraju visoko na ljestvici kulturne ponude i njegovom doista bogatom programu govorili su ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis, zamjenica ravnatelja Galerije Klovićevi dvori Petra Vugrinec, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, a program su predstavili i književnica Milana Vuković Runjić te redatelj Krešimir Dolenčić.

Josip Nalis, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb, istaknuo je kako je osnovna želja bila pomno složenim programom Večerima na Griču dati višu dimenziju. ‘Konceptualno, program smo riješili u nekoliko smjerova. Ostvarili smo doista sjajne suradnje, a novost je da smo uz koncerte u program uvrstili i predstave. Ono što nas doista veseli, a što će zasigurno privući turiste, su programi folklora i baštine, i to uoči 50. Međunarodne smotre folklora. Program je doista sjajan, kako za one koji vole klasiku, tako i za ljubitelje zabavnih izvođača – u više od 30 događanja svatko će pronaći nešto za sebe’, izjavio je Josip Nalis naglašavajući kako je ideja bila, ne samo između Klovićevih dvora i Koncertne direkcije Zagreb, nego i u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport osmisliti jedinistvenu i prepoznatljivu priču. ‘Želimo da svi, kako građani Zagreba tako i turisti znaju da ih svaku večer od 28. lipnja, kada je svečano otvaranje pa do 24. srpnja, očekuje nešto – bila to izložba, predstava ili koncert i da su uvijek dobrodošli’, dodao je Josip Nalis.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld istaknula je ovogodišnji ozbiljan pomak u programu. ‘Ove 35. Večeri na Griču imaju jedan uistinu važan, novi dodatak, to je sigurno jedan dio koji se odnosi na baštinu i na programe koji će zapravo pokazati sve najvažnije iz baštine ne samo našim sugrađanima nego i gostima iz svih krajeva svijeta. Još jedan dodatak su izložbe i predstave. Kultura je danas zasigurno jedan od osnovnih pokretača kada se govori o gradskom turizmu, a kulturni programi sve su traženiji. Do sada smo u mjesec dana imali desetak koncerata na ljetnim večerima na Griču a sada ćemo imati gotovo 30 različitih događanja, od koncerata, baštine, predstava do izložbi najviše kulturne razine. Sigurno ćemo nastaviti promovirati sve programe u cijelome svijetu, posebno za tržišta koja su nam preko ljeta najznačajnija, a to su SAD, Španjolska, Francuska, Velika Britanija i Rusija, naravno, i naši dragi gosti iz Južne Koreje, a vidim da u programu postoje i izvođači koji nisu samo naši nego i dolaze iz tih zemalja. Vjerujem da ćemo ovu čaroliju ljetnih večeri s Gornjega grada i s Griča moći najljepše predstaviti našim dragim gostima’.

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin istaknula je kako će ovakav bogat program zasigurno oživjeti ne samo Klovićeve dvore, nego i Gornji grad te privući Zagrepčane i turiste u taj predivni dio grada. ‘Nadam se kako će se aktivnosti koje počinju ljetom nastaviti i proširiti i da je ovo tek početak zajedničke suradnje i gradnje Zagreba kao kulturnog i životnog centra’, napomenula je Vesna Kusin.

Ovogodišnjem 35. izdanju Večeri na Griču pridružilo se i Ljeto u Klovićevim dvorima, što je rezultiralo lijepom suradnjom. ‘Odlučili smo ovog puta sva tri naša izložbena kata napuniti izložbenim programima koji će trajati tijekom cijelog trajanja manifestacije Večeri na Griču. Pokušavamo se uklopiti u ovaj dinamični ritam. Tradicionalnoj manifestaciji 6. biennale ilustracije pridodali smo izložbu Zlatka Price, povodom 100. obljetnice ovog velikog hrvatskog slikara, i po prvi puta ćemo izložiti naše zbirke i donacije koje pohranjujemo i na koje smo izuzetno ponosni’, napomenula je Petra Vugrinec, zamjenica ravnatelja Galerije Klovićevi dvori najavljujući doista vrijedne izložbe.

U razdoblju od 28. lipnja do 24. srpnja, 35. Večeri na Griču predstavit će više od 30 događanja, uključujući vrhunske koncerte, predstave i izložbe. Iz programa svakako se izdvaja sedam atraktivnih koncerata vrhunskih inozemnih i domaćih glazbenika. Tom će prilikom u Zagrebu nastupiti značajna svjetska imena, a manifestaciju će u utorak, 28. lipnja u Atriju Galerije Klovićevi dvori, otvoriti renomirani ansambl klasične glazbe Zagrebački solisti s Ivanom Krpanom na glasoviru.

Raznolik i bogat program pripreman s velikom pažnjom osigurat će sjajan provod u gradu, ali i potvrditi Zagreb kao jednu od najvažnijih destinacija u ponudi ljetnih festivala u ovom dijelu Europe. Mjesta održavanja koncerata posebna su atrakcija, pa će tako publika imati prilike uživati u kvalitetnim koncertima, predstavama i mnogobrojnim događanjima u Atriju Galerije Klovićevi dvori, Crkvi sv. Katarine i na Platou Gradec. Ljeto u Zagrebu može započeti!

M. B.


Rundek Cargo Trio (foto Vedran Metelko)
Rundek: Pjesma Džaba – najjeftinija na albumu Mostovi
Tagged: , , , , , , , , , , ,