6. Dubrovnik FestiWine predstavljen u Zagrebu

U Zagrebu je u wine friendly restoranu Fino & vino predstavljen program 6. Dubrovnik FestiWinea, vinskim novinarima, ljubiteljima i znalcima.O ocjenjivanju vina Dubrovnik FestiWine Trophy u hotelu Palace, na kojemu će renomirani međunarodni sudački tim birati najbolja vina, govorio je jedan od stalnih sudaca, od prvoga izdanja, cijenjeni vinski novinar i ocjenjivač, Željko Suhadolnik. ‘Ocjenjivanja vina su jako dobra za vinare. Ovo dubrovačko ocjenjivanje je izvrsno organizirano, temeljito i dosljedno ga vodi predsjednik komisije Bojan Kobal. Važno je da reći da ocjenjivanje traje više dana, suci imaju vremena na miru procijeniti i ocijeniti svako vino, radi se ozbiljno, a u komisiji su svjetski renomirani suci, koji prenose i pronose glas o izvrsnim hrvatskim vinima u svijet!’

Koordinatorica vinskih radionica Marija Vukelić najavila je program. Petak (26. travnja) posvećen je izvornim sortama juga: malvasiji dubrovačkoj, pošipu i grku, dok je subota (27. travnja) zamišljena kao predstavljanje vina gostiju i prijatelja festivala: radionica pjenušavih vina, radionica hvarskih vina Ahearne pod vodstvom master of wine Jo Ahearne te susret slatkoga istoka i juga – radionica desertnih vina Slavonije sa slasticama Dalmacije.

Poseban gost prezentacije bio je Jure Tomič, chef Ošterije Debeluh iz slovenskih Brežica, koji će biti gost Gala večere 25. travnja. Predstavio je svoju filozofiju kuhanja ‘Hrana uvijek mora ostati hrana’ i objasnio što je za njega dobar chef, što će pokušati prenijeti i na stipendiste koji će kod njega doći na praksu, podržani prihodom Gala večere: ‘Mladi kuhar nikada ne smije zaboraviti od kuda je došao, kuda god da ode raditi, u Francusku ili Ameriku, mora se sjetiti svojih okusa djetinjstva, primarnih okusa namirnica. Zato mi nećemo nikada raditi vrhunski sushi, jer to su japanski okusi tradicije, oni to nisu zaboravili a mi, svoje nažalost zaboravljamo. Danas mladi previše podliježu s jedne strane modernim trendovima, a s druge svi žele biti zvijezde. Jer jedno je kuhati i filozofirati, a drugo je kuhati, filozofirati i od toga živjeti te dalje se razvijati, učiti, napredovati i graditi svoj put. Za mene je okus prva i najvažnija stvar – i to treba uvijek biti važno glavnom kuharu – dobra namirnica i okus teritorija.’

Festival je prije svega namijenjen promociji vinara Dubrovačko-neretvanske županije, ali i gostima vinarima, pa je na predstavljanju bio Boris Lešić iz zagrebačke vinarije Agris. te prenio svoje oduševljenje: ‘Osim što se Festival događa u prelijepom Dubrovniku, to je jedan od vinskih događaja s posebnom toplinom, ne samo našega prelijepoga juga, nego i ljudi koji ga organiziraju sa željom da sve bude najbolje za vinare. Osim izlagačkih mjesta, na kojima je sve posloženo kako treba, popratni program Festivala je iznimno zanimljiv, pa i vinari dolaze na radionice nešto novo naučiti. Veseli nas što će se ove godine na Gala večeri predstaviti naš Škrlet, koji i mi volimo popiti za aperitiv!’

M. V. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , , , ,