8. GavranFest u Pragu

Osmi GavranFest održat će se od 5. do 9. travnja u Pragu, u Češkoj. To je međunarodni kazališni festival na kojem se igraju predstave nastale prema dramama i komedijama hrvatskoga književnika Mire Gavrana. Na ovogodišnjem festivalu nastupit će kazališta iz Češke, Njemačke, Slovačke i Hrvatske.Osim predstava bit će upriličena promocija kazališnih knjiga Mire Gavrana na češkom i njemačkom jeziku, održat će se i međunarodni okrugli stol o Gavranovu književnom djelu na kome će govoriti redatelji, teatrolozi, glumci, producenti i prevoditelji koji su se u svome radu susretali s njegovim kazališnim tekstovima.

Organizatori festivala su Udruga Lastavica iz Praga, Kazalište Studio Dva iz Praga i Kazalište Na Pradle, također iz Praga. Direktor festivala je Nenad Bojić. Selektor i producent festivala je František Karoch, koji je za ovogodišnji festival odabrao sedam predstava:
5. 4. – ‘Ljubavi Georgea Washingtona’, Produkcija GavranFesta, Prag, Češka
6. 4. – ‘Lutka’, Sensemble Theater, Augsburg, Njemačka
7. 4. – ‘Zaboravi Hollywood’, Teatar Gavran, Zagreb, Hrvatska
7. 4. – ‘Zabranjeno smijanje’, Divadlo Dialog, Plzenj, Češka
8. 4. – ‘Doktor od životinjica’, Teatar Gavran, Zagreb, Hrvatska
8. 4. – ‘Traži se novi suprug’, Divadlo Gedur, Bratislava, Slovačka
9. 4. – ‘Sve o muškarcima’, Divadlo Studio Dva, Prag, Češka

Festival je pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnavi u Slovačkoj, gdje je djelovao do 2009. i imao četiri izdanja. Potom se 2013. godine održao u Teatru Ludowy u Krakovu u Poljskoj, a od 2016. djeluje u Pragu. Gavran je jedan od rijetkih živućih pisaca u svijetu koji ima kazališni festival njemu posvećen, a koji djeluje kontinuirano izvan njegove domovine. Idejni začetnici i pokretači GavranFesta bili su Emil Nedielka, ravnatelj kazališta Jana Palarika iz Trnave, i Michal Babiak, kazališni redatelj i sveučilišni profesor iz Bratislave.

Kazališni tekstovi Mire Gavrana imali su do sada preko 300 premijernih izvedbi diljem svijeta, a do sada ih je vidjelo više od tri milijuna gledatelja. Gavranova djela su do sada prevedena na četrdeset jezika.

I. S.


Tagged: , , , , , ,