Agris vina: Kvaliteta bez kompromisa

Na afterwork partyju u zagrebačkom Sherry’su, predstavljena su Agris vina iz vinarije Jadranke i Borisa Lešića – Graševina 2015 i Malvazija 2015. Party je organizirala udruga Women On Wine (WOW), čija je i gospođa Lešić aktivna članica.agris-vinaAgris vina zanimljiva su po tome što su produkt nešto drugačijeg pristupa vinarstvu. Naime, Lešići nemaju svoje vinograde, tradiciju, obiteljski grb i slično na što smo navikli kod većine malih vinara.
‘Zato moja obitelj, od djeda preko oca do mene, ima bogatu povijest ispijanja dobrih vina’, našalio se Boris Lešić, inače poznati PR stručnjak, koji je ljubav prema vinu, zajedno sa suprugom, profesoricom Jadrankom, pretočio u biznis.

Kao ljubitelji putovanja, obišli su mnoge vinarije i vinograde po svijetu te se jednog dana odvažili na nemoguće, a u poslu im pomažu kćeri Vana i Petra. Grožđe za Graševinu kupili su tamo gdje je ponajbolje – u Kutjevu (Venje) – a Malvaziju su nabavili na čuvenom položaju Santa Lucia na kojem su i vinogradi nekih razvikanih istarskih vinara. Lešići imaju, za naše pojmove netipičan običaj, da grožđe odmah i plate, pa je ono još bolje odnjegovano i odlične kvalitete. Uz pomoć enologa Miodraga Hruškara, od prve berbe su, u svojoj vinariji u zagrebačkom Rakitju, proizveli sasvim dopadljiva vina primjerene cijene, u količini do 3000 butelja po sorti.

‘Kada je kvaliteta u pitanju, tu smo bez kompromisa. Bili smo spremni na to, da ako vina ne budu dovoljno dobra, s njima i ne idemo na tržište’, objašnjavaju Lešići, koji su dio količine plasirali po istaknutim vinotekama. No, razloga za to nije bilo. Priznanja su uskoro počela stizati u vidu narudžbi iz poznatih kvarnerskih i zagrebačkih restorana i hotela, a potom i srebrna diploma za Malvaziju na poznatoj manifestaciji Vinistra u Poreču.

Za neobične etikete zaslužan je slovenski dizajner Leon Zakrajšek, koji je već napravio i neka nova rješenja što znači da se iz vinarije Agris uskoro mogu očekivati iznenađenja. Od berbe 2016, udvostručili su kapacitete, pa na proljeće iz Rakitja stiže novih 12.000 butelja Graševine i Malvazije.
‘Trudili smo se napraviti vina koja će se slagati uz hranu, pa ih odlikuje svježina i mineralnost’, rekao je Lešić.
Za ovu prigodu, Graševinu su poslužili uz spring rolice s povrćem i kiselo-slatkim umakom te tatar od tune sa sezamovim uljem, soja umakom i wasabijem. Malvazija je, pak, pratila piletinu u panko mrvicama s azijskim umakom te kozice u kremi od bijelog graha, a sasvim se dobrom pokazala i uz desert – Sherry’sovu pitu od jabuka.

Mustafa Topčagić


Obitelj Paliska-Antonela, Roberto, Roberta i Mirjana (foto Ana Rogač)
Red Red wine bar: Premijerno kušanje Vina Romeo

Medea vina (foto Helena Pletković)

Vina Medea: Niža cijena, ista kvaliteta


Tagged: , , , , , , , , , , ,