Božan Štambuk: Izložba fotografija 2017: Odiseja Brač

U Galeriji fotokluba Zagreb do 16. veljače može se pogledati izložba fotografija Božana Štambuka.Autor o svojim fotografijama kaže: ‘Eksperimentiranje s dugom ekspozicijom dovelo me do pejzažne astrofotografije. Tražeći prikladni motiv, iscrpno sam proučio literaturu o mom rodnom otoku Braču. Iznenadilo me koliko malo poznajem kulturno bogatstvo i prirodne ljepote u mojoj blizini. U želji da izbjegnem uobičajene tehnike, odlučio sam ih fotografirati isključivo po noći, naglašavajući mističnost motiva. Nakon dugotrajnog odabiranja motiva uslijedilo je višemjesečno proučavanje kretanja zvijezda, mjesečevih mijena i kiša meteora te konstantno praćenje svjetlosnog zagađenja i vremenskih uvjeta putem satelita. Mliječna staza najbolje je vidljiva u kasnim noćnim satima zadnjih tjedana svibnja, lipnja i srpnja. Imao sam samo otprilike stotinjak sati da realiziram ovaj projekt, pod uvjetom da je vedra noć.’

Božan Štambuk rođen je 1990. u Supetru na otoku Braču. Fotografiju upoznaje 2010. godine kada u fotoklubu Split uspješno završava školu opće i specijalne fotografije pod vodstvom dr. Darka Alfirevića, te iste godine sudjeluje na klupskoj izložbi. Nakon duže pauze fotografijom se ponovo intenzivno bavi od 2016. godine kada počinje volontirati kao fotograf na portalu Klub Zona. Svoj prvi samostalni projekt ‘2017: Odiseja Brač’ realizira 31. kolovoza 2017. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a uz fotografiju se bavi videom, glazbom, grafičkim i web dizajnom.

Izložba se može pogledati u radno vrijeme kluba i Galerije fotokluba Zagreb u Ilici 29 – ponedjeljak, srijeda i petak od 10 do 15 sati i utorak od 18.30 do 21 sat.

Tomislav Radić


Tagged: , , , , , , , , , , ,