Bulodožerov glazbeni dox i Marko Brecelj u riječkom Art-kinu

Glazbeni dokumentarac ‘LP film Buldožer: Pljuni istini u oči’ redateljice Varje Močnik dočarava šokantnost i otkačenost kojom su članovi sastava Buldožer stupili na jugoslavensku scenu svojim albumom prvijencem. Riječka premijera filma je u Art-kinu, 15. veljače (20 sati) uz prisustvo redateljice, frontmena sastava Marka Brecelja, scenarista Igora Bašina i producenticu Vivu Viđenović.Prije 43 godine izašao je album slovenskog sastava Buldožer pod nazivom ‘Pljuni istini u oči’ i promijenio tadašnje poimanje glazbe. Riječ je o albumu koji je ismijao malograđanski život, šokirao javnost i tadašnja poimanja umjetničke vrijednosti, a sve uz sasvim dovoljnu dozu ironije i sarkazma.

Redateljica Varja Močnik u potrazi je za iskrenošću kakvu je osjetila kad je prvi put kročila u kino dvoranu, pa se odlučila za dokumentarac o sastavu koji je istinu podigao na sasvim drugi nivo: ‘LP Film Buldožer – Pljuni istini u oči’. Na zanimljive je načine riješila problem nedostatka arhivske građe (jedini je sačuvani nastup onaj u Opatiji 1975. godine) te svojim pristupom dočarala otkačenost i ekscentričnost ovih rock simbola.

Marko Brecelj, tekstopisac i vokal Buldožera, umjetnik, kantautor i performer, ostaje u Art-kinu još jedan dan, pa u petak u 18 sati preuzima ulogu predavača o mekom terorizmu uz pratnju živih komentara i projekciju video dokumenata akcija Društva prijatelja umjerenog napretka od ’99 do danas, dok u 20 sati slijedi i ‘Premijerni paket’ u kojem stižu dva filma u režiji Breceljevoj režiji – ‘Obredno darivanje’ i ‘Brojanje u jesen’ – uz ‘poklon predrazvodni bračni minimalistički mjuzikl Stereo drama”.

A. K.


Tagged: , , , , , , , , , , ,