Darujemo knjigu: Fredrik Backman – Medvedgrad

U suradnji s izdavačkom kućom Fokus na hit darujemo 1 čitatelja/icu knjigom Fredrika Backmana ‘Medvedgrad’.

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 28. listopada
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 29. listopada

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

* Sudjelovanjem u Nagradnom izazovu, prihvaćate da dijelite svoje osobne podatke. Vaši podaci prikupljaju se samo u tom cilju i neće se koristiti u druge svrhe. Zbog transparentnosti, na našoj stranici objavljujemo dobitnike Nagradnog izazova, ali samo ime i prezime te mjesto stanovanja, dok ostali podaci (adresa, mail, mobitel) neće biti dostupni javnosti.

Švedski autor Fredrik Backman kroz svoja se djela čitateljskoj publici nametnuo kao autor čije knjige, čak i kada govore o pomalo teškim temama, podižu raspoloženje. Njegov je stil iskren, prozračan i lepršav, a način na koji o svojim temama progovara dirljiv je i nabijen emocijama.

No i kritika i publika se slažu kako ‘Medvedgrad’, Backmanov treći roman, predstavlja svojevrstan zaokret u njegovoj karijeri i oštro skretanje sa sigurnog puta utrtog ranijim romanima. Jer Backman se u Medvedgradu hvata ukoštac s nekim zbilja teškim i duboko uznemirujućim temama i zagrizuje duboko u njihovu srž.

Hokej je, inače, samo igra. Kao i nogomet, košarka ili vaterpolo. No, za stanovnike malog mjesta u šumovitom predjelu Švedske, Medvedgrada, hokej je sve. Razlog njihovu postojanju, Povod svakom veselju. Zalog vjeri u bolju budućnost. Za stanovnike Medvedgrada, dakle, hokej nije samo igra. Hokej je veći od života, tkivo koje povezuje i na okupu drži njihovu malu zajednicu.

A male zajednice trebaju junake. Zato se Peter s obitelji vratio iz Kanade, gdje je bio velika zvijezda NHL-a i preuzeo mjesto glavnog upravitelja kluba. Zato mjesto lovorikama obasipa Kevina, najveću zvijezdu i pokretača juniorske ekipe pod čijim vodstvom ona dolazi tik do osvajanja nacionalne lige. Hoće li uspjeti ili će strašni događaji i velika nepravda uzeti danak? Hoće li zajednica dopustiti da istina izađe na vidjelo? Mala mjesta, poznato je, istinu preziru. Više od svega.

Fredrik Backman se u svom najozbiljnijem romanu bavi temama društvene (ne)pravde i odnosa moći u malim društvenim zajednicama. Pita se postoje li ‘jednakiji među jednakima’ kao i oni kojima se, zbog imena i statusa, opraštaju čak i neoprostive greške?

Roman ‘Medvedgrad’ prvi je dio autorove duologije o problemima što ih donosi život u maloj zajednici. Problemima što ih se lako može preslikati i na šire i veće društvene zajednice. Roman je nositelj nominacija nekoliko značajnih književnih nagrada, između ostalog one za švedsku knjigu godine i nagradu njemačke čitateljske publike Leserpreis za najbolje djelo fikcije. Također, portal Goodreads uvrstio je roman u izbor za knjigu godine.

Tagged: , , , , , , , ,