Dubioza kolektiv: Novi album i koncert u Areni Zagreb

Prošlo je četiri godine od posljednjeg diskografskog izdanja benda, a pjesme s posljednjeg albuma ‘Apsurdistan’ obišle su cijelu regiju i već skoro pet godina bile su neizostavni dio naše svakodnevice. Tamo gdje je ‘Apsurdistan’ stao, nastavlja novi album ‘Pjesmice za djecu i odrasle’ koji donosi devet pjesama.Već je sa singlovima ‘Himna generacije’ i ‘Treba mi zraka’, koji su najavili izlazak albuma, bilo jasno da se sprema nešto zanimljivo. Obje pjesme osvojile su slušatelje velikom brzinom i trenutačno spadaju među najemitiranije pjesme hrvatskog radijskog etera, dok pogledi na YouTubeu broje milijune. ‘Pjesmice za djecu i odrasle’ čine obaveznu lektiru koju bi svatko trebao ‘pročitati’.

‘Ovaj album uradili smo s lakoćom, za svega četiri dana, zato što smo sve pjesme ukrali s YouTubea. Sada sa zebnjom očekujemo reakcije publike, a s još većom strepnjom pratimo hoće li nas provaliti ovi iz udruženja za zaštitu autorskih prava. Na albumu imamo zanimljive goste, kojima smo, nadamo se, bili dobri domaćini’, komentirao je bend u svom stilu.

Dubioza je na albumu ‘Pjesmice za djecu i odrasle’ ugostila bosanski bend Helem nejse na pjesmi ‘Pionirska’, u pjesmi ‘Autopilot’ pridružili su im se Dino Šaran i Deaf Band Dlan, a već predstavljen singl ‘Treba mi zraka’ donio je pjesmu koju je Dino Dvornik započeo, a Dubioza završila 15 godina kasnije. Omot je ilustrirao Dobrosav Bob Živković na čijim crtežima simpatične životinje postaju tragikomični junaci Dubiozinih pjesama. CD će, osim u standardnom formatu, biti objavljen i kao slikovnica za djecu i odrasle. Novi album izlazi u izdanju Menarta, a također je dostupan i za besplatni download na dubioza.org

Svega pet dana publika ima vremena za naučiti nove pjesme, jer 17. studenog je na rasporedu koncert Dubioze kolektiv u zagrebačkoj Areni. Dubiozin premijerni dolazak u Arenu bit će njihov najmasovniji nastup i, prema svemu sudeći, jedan od najvećih koncerata nekog urbanog benda u novijoj hrvatskoj povijesti. Podsjetimo, susret benda i ovdašnje publike trebao se dogoditi u velikoj dvorani Doma sportova, no ulaznice su se rasprodale mjesec dana prije koncerta, pa je sve preseljeno u najveću hrvatsku dvoranu.

Uoči koncerta Dubioza stiže u grad, podružiti se sa svojim prijateljima i fanovima. Mjesto susreta zakazano je za srijedu, 15. studenoga, u multimedijalnoj knjižari Menart u Avenue Mallu, gdje će Dubioza od 17 sati potpisivati novi album i zagrijati atmosferu pred koncert u Areni.

M. R.


Tagged: , , , , , , ,