Galerija Kranjčar: Đorđe Jandrić i Fernando Pessoa

U zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena je peta po redu izložba iz ciklusa ‘Mentalni sklop’ koja predstavlja novi umjetnički par sljedbenik-mentor: Đorđe Jandrić kao sljedbenik te Fernando Pessoa kao mentor.
Đorđe Jandrić, Mladen Lučić i Vanja BabićO samoj povezanosti umjetnika publika je mogla saznati iz ugodnog, uvodnog razgovora kustosa izložbe Mladena Lučića i Đorđa Jandrića.

Peti po redu par, koji zagrebačka galerija Kranjčar predstavlja u ciklusu ‘Sljedbenik – mentor’, nešto je drugačiji od dosadašnjih. Naime, prvi put se radi da mentor ne djeluje u istom ili sličnom mediju kao njegov sljedbenik, da nije osoba koju je sljedbenik poznavao ili živio s njegovim radovima, kao što je i prvi put da sljedbenik (ako to u ovom slučaju uopće tako možemo nazvati) pronalazi mentora isključivo u mentalnom okružju, ne samo nadahnut njegovim stvaralaštvom, već i otkrivši analogije u idejnoj provedbi ni po čemu sličnih umjetničkih postupaka.

Đorđe Jandrić je čitajući Fernanda Pessou osjetio istinske poveznice, ne toliko s njegovom poezijom, koliko s prijenosom forme (poezija-kip) iz iskustvenog u transcendentalno, odnosno iz realnog u meta jezik. Stoga se u svojim novim radovima ne služi isključivo citatima njegove poezije, već uspostavlja lucidni dijalog otkrivajući dodirne točke, ali i  nalazeći asocijativno-inspirativna uporišta koja koristi za svoja daljnja skulpturalna istraživanja.

H. R. / Foto: Juraj Vuglač


Pročitajte još: Mentalni sklop: Marija Ujević Galetović i Denis Krašković , Mentalni sklop: Otac i sin Posavec , Mentalni sklop: Marko Vojnić i Julije Knifer , Zavirite u Mentalni sklop suvremenih hrvatskih umjetnika , Galerija Kranjčar: Ciklus izložbi Mentor – sljedbenik

Tagged: , , , , , , , , , , ,