HNK: Genijalna prijateljica Elene Ferrante

Scenska adaptacija popularnog i hvaljenog romana ‘Genijalna prijateljica’ Elene Ferrante, autorice koja ne otkriva svoj identitet, a koja prati odrastanje dviju djevojčica iz siromašne napuljske četvrti, premijerno će biti izvedena u tradicionalnom dramskom terminu 30. prosinca.

To iznimno prozno djelo u adaptaciji Nine Pavlović i Filipa Jurjevića na scenu Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu postavit će redateljica Marina Pejnović, koja će uz pomoć velikoga glumačkog ansambla na pozornicu prenijeti uzbudljive i duboko emotivne prizore jednoga od najboljih suvremenih svjetskih romana. Elenu / Lenu igra Iva Mihalić, a Lilu – Jadranka Đokić.

‘Iz telefonskog poziva sina svoje najbolje prijateljice, Elena saznaje kako je Lila nestala i to je strašno razljuti. Već barem tri desetljeća govori kako želi nestati i izbrisati svaki svoj trag, a samo ja dobro znam što time misli… Uključila sam računalo i počela zapisivati svaki detalj naše priče, sve što mi je ostalo u sjećanju… Naše prijateljstvo je počelo kad smo se Lila i ja odlučile uspeti mračnim stubama koje su, stubu po stubu, krak za krakom vodile do don Achillova stana…’

Tim riječima započinje popularni roman velike suvremene talijanske književnice Elene Ferrante o dvjema prijateljicama, Eleni i Lili, iz siromašne napuljske četvrti 1950-ih. Roman je već prvim izdanjem osvojio i čitatelje i kritiku. Jedna od dviju prijateljica je blaga i željna priznanja, dok je druga žestoka i beskompromisna, prava borkinja za vlastito dostojanstvo. Pratimo sudbine i odrastanje dviju djevojčica, njihovo kompleksno, ali iznimno prijateljstvo uklopljeno u bogatu sliku društva, prijateljstvo protkano sukobima, ljubavlju i rivalstvom. One odrastaju i sazrijevaju u poslijeratnome predgrađu Napulja, neobrazovanoj sredini opterećenoj siromaštvom, razapetoj između iscrpljujućega fizičkog rada i utjecaja mafijaške scene. U priči o svijetu u vremenu koje je duboko utjecalo na sadašnjost plutaju sitni prevaranti, patrijarhalne obitelji, mutni poslovi, likvidacije, dogovoreni brakovi…

Roman je raskošna freska društva tijekom nekoliko desetljeća, a rukopis Elene Ferrante jest stilski i emocionalno jedan od vrhunaca svjetske literature.

Marina Pejnović diplomirala je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Već tijekom studija asistira i samostalno režira, te je do danas postavila na scenu petnaest predstava u kazalištima u Dubrovniku, Zagrebu, Varaždinu, uz brojne režije radio drama, hrvatskih i stranih autora od Tene Štivičić, Une Vizek do A. P. Čehova.

I. G. / Foto: HNK


Tagged: , , , , , , , ,