Hrabra djevojka ne uspijeva pobijediti ‘kulturu silovanja’

U zagrebačkom Kinu Europa prikazan je film ‘Hrabra djevojka’ etiopijskog redatelja  Zeresenaya Meharija. Snimljen je prema događaju koji je u devedesetima uzburkao etopijsku javnost – djevojčica (u filmu imena Hirut) oteta je i silovana te je u pokušaju bijega ubila otimača.
Hrabra djevojka (film)Prema običajnom zakonu, kazna za ubojstvo muškarca je smrt, stoga odvjetnica Meaza Ashenafi, osnivateljica odvjetničkog ureda za pomoć ženama u Etiopiji, započinje oštru i tešku borbu kako bi spasila djevojku i napravila utjecaj u zakonu i kulturi ove izrazito patrijarhalne zemlje.

Nakon projekcije održana je tribina na kojoj su feminističke i LGBT aktivistivice Sanja Kovačević i Lepa Mlađenović, komentirale film i smjestile tematiku i u domaći kontekst. Sanja Kovačević tvrdi da je patrijarhat prisutan svugdje, a što se tiče prisilnog braka, da se on kod nas ponajviše veže uz romsku zajednicu. Uz to je povezana, kako kaže, ‘kultura silovanja’, što je oblik strukturalnog nasilja. Ono što promiče nasilje je također ignoriranje i neosvještavanje te nekažnjavanje. Lepa Mlađenović prokomentirala je kako je prisutno i seksualno nasilje, uključujući prerane brakove, ali kako kreće prema pozitivnoj promjeni.

Što se tiče medija, moderatorica je ukazala na senzacionalistički način izvještavanja o događajima zbog čega se propušta analiza događaja. A mediji su, kaže Sanja Kovačević, bitan faktor u osvještavanju ljudi o nasilju. Spomenula je i običajno pravo, koje je jedan od fokusa u filmu, za koje tvrdi da je krivo, a mnoge institucije ga svojim nedjelovanjem promiču.

Pri kraju je Lepa Mlađenović rekla kako je ovaj događaj bio veliki iskorak iz patrijarhata te da joj je drago što djevojčice imaju model na koji se mogu ugledati.

Međutim, ono što je malo paradoksalno oko cijelog filma, jest činjenica da je Aberash Bekele, žena po čijoj je priči snimljen ovaj film tužila autore jer ju nitko nije pitao za dopuštenje da koristi njezinu bolnu priču, niti joj je ponuđena ikakva naknada. Sanja je to uvrstila u spomenutu ‘kulturu silovanja’, jer iako se radilo o događaju iz njezine, ženske perspektive, sama Aberash Bekele nije dobila nikakav glas u prikazivanju priče o njezinu životu.

Film je prikazan u suradnji s organizacijom Ženska soba – Centar za seksualna prava, uoči 1. međunarodne konferencije o seksualnom nasilju u Hrvatskoj.

Valentina Botica / Foto: Kino Europa


Hrabra djevojka
Hrabra djevojka u Kinu Europa

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,