Ivan Lovrenović dobio Nagradu Meša Selimović

Međunarodni književni susreti Cum grano salis osnovani su 2001. godine, a iste godine ustanovljena je i Nagrada Meša Selimović. Osnivanjem ove nagrade Tuzla je u prvim godinama 21. stoljeća postala vlasnikom jedne od najuglednijih regionalnih književnih nagrada za roman i postala grad u koji za vrijeme susreta dolaze najugledniji pisci, profesori književnosti, kritičari i izdavači s područja bivše Jugoslavije.
Ivan Lovrenović
Ove godine žiri u sastavu Julijana Matanović, Milorad Popović, Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević i Enes Karić, odučio je da nagradu Meša Selimović na 14. Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis, dobije roman Ivana Lovrenovića ‘Nestali u stoljeću’.

U konkurenciji za nagradu bili su još romani: Svetislav Basara – ‘Gnusoba’, Miljenko Jergović – ‘Rod’, Mirko Kovač – ‘Vrijeme koje se udaljava’ i Damir Šabotić – ‘Nađi me’.

Nakon što je predsjednica žirija Julijana Matanović rekla koji je roman proglašen za najbolji u 2013. godini na govornom području Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Srbije, prisutnima se obratio i Ivan Lovrenović.

Lovrenović je rekao da nije od onih koji su dobijali nagrade, bilo ih je ali ne velikih, vrijednih, tako da ovu nagradu koju je dobio u Tuzli smatra svojom prvom nagradom. U svom obraćanju spomenuo je i teško bolesnog prijatelja i pisca, Irfana Horozovića, koji je istu nagradu dobio 2003. godine.

U obrazloženju za nagrađani roman navodi se da je to knjiga pred kojom valja zastati i treba je ozbiljno shvatiti jer kao rijetko koja precizno i bolno jasno pripovjeda o teretima što ih teglimo kroz život.
Nastali u stoljeću su prvenstveno književno djelo unutrašnjeg inventara: najbolje je ono što je najintimnije, a kada si u knjigu rođenih upisan na ovim prostorima, onda je to intimno toliko komplicirano da samo jedan diskurs, jedan žanr ili jedan narativni tok, nisu dovoljni da se ispriča priča. Sjećanje se smjenjuje zapisivanjem, zapisivanjem dokumentiranje, dokumentiranje prelazi u ispovijest i sve traje dok se ne zaokruži jedna priča, u kojoj vrijeme biva glavna poveznica onoga što ćemo ostaviti svojim potomcima’, između ostalog je rekla Julijana Matanović čitajući obrazloženje žirija.

Svečanost dodjele Nagrade Meša Selimović upotpunio je nastup Tuzlanskog kamernog orkestra.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Meša Selimović su:
Marinko Koščec – ‘Netko drugi’ (Hrvatska) 2002
Irfan Horozović – ‘Shakespeare u Dar es Salaamu’ (BiH) 2003
Ivica Đikić – ‘Cirkus Columbia’ (Hrvatska) 2004
Ognjen Spahić – ‘Hansenova djeca’ (Crna Gora) – 2005
Sanja Domazet – ‘Ko plače’ (Srbija) 2006
Miljenko Jergović – ‘Ruta Tannenbaum’ (BiH) 2007
Mirko Kovač – ‘Grad u zrcalu’ (Hrvatska) 2008
Bekim Sejranović- ‘Nigdje, niotkuda’ (Hrvatska) 2009
Mirjana Đurđević – ‘Kaja, Beograd i dobri Amerikanac’ (Srbija) 2010
Ludwig Bauer -‘Zavičaj, zaborav” (Hrvatska) 2011
Faruk Šehić – ‘Knjiga o Uni’ (BiH) 2012
Milorad Popović- ‘Karnera’ (Crna Gora) 2013

S.M. / Tuzlarije


Pročitajte još: Nominirani romani za Nagradu Meša Selimović


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,