JABiH: Festival umjetničke ljubavi Zagreba i Sarajeva

Kao i prethodnih godina program festivala ‘Ja BiH…5 dana Zagreba u Sarajevu 2016.’ i ovaj je put predstavio različite umjetničke i zabavne forme: nove hrvatske filmove, izložbu, koncerte i multiartistički projekt.Petar Cvirn, Nera Stipičević, Mia Biondić i Ismet EfendićSarajevo i Zagreb vole se javno, a to je po sedmi put potvrdio, sada festival ‘Ja BiH…5 dana Zagreba u Sarajevu’, koji je predstavio različite umjetničke forme i zanimljiva kuturna događanja koja su ponovno oduševila sarajevsku publiku.

Među gostima festivala bili su Alka Vuica, Samir Ćeremida iz Plavog orkestra, publicist i glazbeni kritičar Ognjen Tvrtković, veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, balerina i direktorica Udruženja umjetnika Bell Arte Nađa Pušilo, veleposlanik Austrije u BiH Martin Pammer, glumica Nada Đurevska, ali i brojni drugi kojima je ovaj festival prirastao srcu.

U filmskom dijelu festivala, u sarajevskom art kinu Meeting Point prikazani su hrvatski filmovi: ‘Imena višnje’, ‘ Zagrebačke priče 3’, ‘ Ljudožder vegetarijanac’, ‘Zvizdan’ i ‘Život je truba’, a poseban gost festivala bio je proslavljeni redatelj Branko Schmidt.

Ove godine preko izložbe ‘Ciklus’ profesora arhitekture Petra Barišića s Akademije likovne umjetnosti iz Zagreba, dogovorena je suradnja sarajevske i zagrebačke akademije. Tradicionalne prijateljske zabavno-glazbene veze Zagreba i Sarajeva svojim su nastupom učvrstili umjetnici Paula Jusić i Đelo Jusić jr. koncertom ‘Pjesme za dušu’, ali i Teška Industrija, koja svoj najnoviji CD ‘Selfie’ darovala sarajevskoj publici.

Sve je završilo u Cafe Clubu Gogo – Magacin Kabarea s projektom FreeDA , uz mlade glumačke snage iz Hrvatske: Neru Stipičević, Miu Biondić i Petra Cvirna. U vrijeme ekonomskih i političkih kriza, organizatori festivala su potvrdili da kultura stvara neraskidive veze, pokazujući da Zagreb i Sarajevo imaju puno dodirnih točaka, a da im je kvaliteta konstanta u realizaciji ove lijepe umjetničke priče.

K. I.


4. JaBiH festival
4. Ja BiH festival: 5 dana Sarajeva u Zagrebu

Ivica Propadalo, Naida Šehović, Moamer Kasumović, Zana Marjanović, Emir Kapetanović, Ismet Efendić i Nikola Stojadinović
5 dana Zagreba u Sarajevu

Tagged: , , , , , , , ,