Liburnia Film Festival: Male tajne dokumentaristike

Ovog se ljeta dokumentarci na Liburnia Film Festivalu (22.-26.8, Ljetna pozornica Opatija) neće gledati samo na otvorenom, već u popodnevnim satima uzmiču pred vrućinom i ulaze u kino dvoranu opatijske Vile Antonio! Festival uvodi popratni filmski program za koji su odabrana dva filma lokalnih autora, zatim nagrađivano dokumentarno ostvarenje koje će biti dodatno elaborirano kroz case study, te pretpremijerno, epizoda novog dokumentarnog putopisnog serijala.Kultura na radničkoj traci - SaliPopratni filmski program u utorak, 23. kolovoza u 17 sati otvara festivalska premijera dokumentarca ‘Ona’, teatar riječke redateljice Marine Banićević. Centralna je figura filma prva intendantica u povijesti hrvatskoga teatra Mani Gotovac. Privatno i profesionalno je upoznajemo kroz mozaik razgovora s osobama iz domaćeg kulturnog i javnog života, arhivsku građu iz teatara u kojima je radila te prizore iz predstava ‘Pričaj mi o Gorkome’ i ‘Nekoliko zamišljenih prizora’. Što ostane skriveno u filmu, razotkrit će kroz razgovor s publikom redateljica i producent filma Saša Stanić.

Zaboravljenom arheološkom baštinom iz kasne antike bavi se ‘Claustra’ Ane Golja, Helene Traub i Aleša Suka. Stručna znanja zaposlenica opatijske Udruge Žmergo poznate po brojim projektima zaštite kulturne i prirodne baštine udružila su se s filmskim znanjima LFF-ovoj publici dobro poznatog redatelja, snimatelja i montažera Aleša Suka (Marijine, Zimsko čudo). Rezultat je zanimljiv uvid u dijelove najvećeg rimskog građevinskog i vojničko-obrambenog sustava ovih prostora. Film je na rasporedu 24. kolovoza u 17 sati, najavit će ga redateljica Ana Golja, a nakon projekcije, Petra Predoević, Zadković s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci održat će predavanje ‘Antička i kasnoantička baština Rijeke i okolice’.

Četvrtak je rezerviran za case study lanjskog pobjednika LFF-a, filma ‘Goli’ Tihe K. Gudac. Osobno svjedočanstvo jedne obitelji o povijesnoj i političkoj traumi, političkom logoru Goli otok, publika će moći pogledati u 16.30 a nakon filma, od 18 sati, redateljica Tiha K. Gudac i montažer filma Dragan von Petrović, dodatno će produbiti priču. Govorit će, između ostalog, o razlozima za rastakanje političko povijesne teme kroz osobni pristup, o stvaranju dokumentarnog filma čiji glavni protagonist nije živ niti je ikad svjedočio o iskustvu s Golog otoka, te o etičkim dilemama u radu s osobnim traumama protagonista i povijesnim zločinima.

Redateljica će se publici u petak, 26. kolovoza predstaviti i s pretpremijerom jedne od ukupno šest epizoda novog dokumentarnog serijala ‘Kultura na radničkoj traci’. Serijal vodi na putovanje u male sredine u kojima se na specifičan način susreću rad i kultura, a na LFF-u s prvom epizodom putujemo u Sali na Dugom Otoku. Saznajemo što je za mjesto odigralo ribarstvo, kako je ono inspiriralo rock bendove te kako se utkalo u Tovareću mužiku, dio zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Nakon filma, druženje će se nastaviti uz razgovor s akterima liburnijskog kulturnog života.

Osim filmskog programa, u Vili Antonio od početka festivala održavat će se i edukacije o filmu. Filmaktivova radionica ‘Prvi put snimam’ namijenjena je svima koji se žele okušati iza kamere, a djeca od 7 do 10 godina mogu upisati radionicu ‘Kako nas film vara’, dio Restartova edukacijskog programa ‘Filmska početnica’. O filmu će se ponovno moći razgovarati na ‘Kavi s autorom’, koja će se održavati od 23. do 26. kolovoza u caffe baru Eugenian.

LFF


Kratki susreti uz Jadransku cestu
Betonski spavači: Kratki susreti uz Jadransku cestu

Goli-dokumentarac
Goli – najbolji film 13. Liburnia Film Festivala

Borut Šeparović-Potrošeni
Liburnia Film Festival: Pobjednik – Potrošeni!

 

Tagged: , , , , , , , , , ,