Medvedgrad: Obnovljen Centar za posjetitelje

Centar za posjetitelje Medvedgrad u Parku Prirode Medvednice svečano je otvoren i nakon pune tri godine sjaji novim sjajem.Uglednici iz političkog i društvenog života otvorili su i razgledali potpuno novi centar za posjetitelje s brojnim sadržajima. Nazočne je pozdravio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. ‘Iznimno mi je drago vidjeti uspješno završen projekt obnove Medvedgrada, jer upravo ova obnova od važnosti je ne samo za Zagreb već za cijelu Hrvatsku. Vrlo je važno da i u ostalim Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode RH slijedimo ovaj primjer jer Hrvatska zaista ima bogatstvo koje s ponosom trebamo prezentirati.’

Projektne aktivnosti najvrjednijeg i najvećeg projekta u povijesti Javne ustanove Parka prirode Medvednica pod nazivom ‘Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica’ započete su 2018. godine, a za novi sjaj Medvedgrada uloženo je gotovo 40 milijuna kuna.

Obnovljeni Medvedgrad postao je Centar za posjetitelje s nekoliko funkcionalnih cjelina. Popuno su obnovljeni Veliki i Mali palas koji sada sadrže informacijski centar, suvenirnicu, atraktivne muzejske izložbe i prostor za odvijanje raznih programa, radionica i događanja.

‘S današnjim danom završili smo još jednu projektu aktivnost koja se odnosila na svečano otvorenje Centra za posjetitelje Medvedgrad kako bismo ga od sutra mogli staviti dostupnim našim posjetiteljima. U sljedećih petnaest dana Centar će imati Dane otvorenih vrata s obzirom na to da je u tijeku Mjesec turizma u Hrvatskoj, a mi također idemo u korak s trendovima. Želim naglasiti da se ovdje nalazi Južna kula, Istočni i Zapadni palas s novim multimedijalnim sadržajima koji će ponuditi sve što smo znali napraviti o povijesti Medvedgrada i naše Medvednice’, zaključila je Marina Popijač, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica.Dodatni sadržaji Centra uključuju posebnu ponudu za djecu s dva edukativna programa i pripadajućim interaktivnim dječjim igračkama te mozgalicama koje će pružiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima Parka prirode Medvednica.

U sklopu Projekta ugrađena je moderna informatička i multimedijalna oprema, te je realizirano snimanje filmova i fotografija sa zemlje i iz zraka o Parku i njegovim zanimljivostima. Uređen je pristup za naplatu ulaznica, postavljeni su brojači posjetitelja, kupljeni električni bicikli, dizajnirani i izrađeni suveniri i radna odjeće za buduće zaposlenike Centra za posjetitelje Medvedgrad.

Svečano otvaranje svojim su nastupima upotpunili violončelistica Ana Rucner, operna diva Antonella Malis, glazbenik Željko Krušlin Kruška te ansambl Lado koji su posjetiteljima izveli neka od najljepših djela hrvatske glazbe.

A. N. / Foto: Marko Edge


Tagged: , , , , , , , , ,