Meritas: Dva desetljeća postojanja

Grupa Meritas proslavila je 20. rođendan u punoj zagrebačkoj Tvornici i predstavila LP ‘Meritas 20’.

Emotivna večer Anite, Meri i njihova benda, donijela je na pozornicu ono posebno što Meritas njeguju svih ovih dvadeset godina: sugestiju, iskrenost i toplinu. Kako se i najavljivalo, svi trenuci 20-godišnjeg stvaralaštva, kulminirali su ovaj vikend u zagrebačkoj Tvornici kulture, kada su svojom publikom i prijateljima proslavile sve priče koje su utkale u svoje pjesme.

Po reakcijama publike, koncert ‘Meritas 20’ u Tvornici, po mnogočemu je bio najzreliji do sada, a Tvornica je bila ispunjena do posljednjeg sjedećeg mjesta. Dramaturški, izmjenom promišljenog redoslijeda pjesama i pričama između njih, dostojno predstavljajući glazbenike koji ih prate godinama, koncertnim aranžmanima i izvedbom, zanimljivom rasvjetom i scenografijom, grupa Meritas je u dva sata programa donijela u Tvornicu glazbenu čaroliju, a publika je svojim reakcijama to iskreno nagradila.

‘Još uvijek smo pod dojmom! Hvala svima koji su bili u Tvornici i zajedno s nama proslavili naših prvih 20 godina! Hvala vam na prekrasnoj večeri, toplini i emocijama s kojim ste nas okružili! Sjećanje na sinoćnji koncert je suvenir koji ćemo čuvati zauvijek!’, izjavile su djevojke nakon koncerta.

Prisna i topla atmosfera koja se osjećala u publici, doimala se takvom i na pozornici – kroz uvježbanost i sklad, energiju izvedbi i izmjenu slika u pozadini pozornice, osmišljenih za svaku pjesmu.

Koncert je prošao u trenu, gradirao je, rastao je i kroz Anitine vrhunske interpretacije kao na primjer u pjesmi ‘Nije vrijeme’, slaganjem dobro znanih boja njihovih vokala i opet dokazao koliko to bezvremenih, odličnih pjesama Meritas posjeduju i kojima nas daruju zadnjih 20 godina.

Šetnja po albumima samo je tekla, od novijeg do starijeg materijala, a koncert je otvoren pjesmom ‘Na kraju sna’. Nastavilo se s ‘Jedno’, ‘Daj da zaboravim’, ‘Budi blizu’, ‘Odlazak’, ‘Umjesto isprike’, ‘S tobom tišina’ a pored vrsnih glazbenika koji su svojim instrumentima davali nove dimenzije pjesmama, na pozornici im se u jednom trenutku pridružila Jelena Radan, otpjevavši s Anitom pjesmu ‘Pres de la Flamme’, dok je službeni kraj koncerta najavila pjesma ‘Budim se’.

Dramaturgija koncerta nosila je svoju priču, a finale je donijela publika, pozvavši bend na čak dva bisa. S pjesmama ‘Ova ljubav’, ‘Dan je tvoj’ te ‘Na prvi pogled’ koncert je završen a publika je ostala još dugo na nogama dok je Tvornicom odjekivao pljesak koji je potvrdio da su priče koje su Meritas svojim pjesmama stvarale 20 godina, uspješno zaživjele i ostavile trag koji će još dugo trajati. Kruna njihova dvadesetogodišnjeg stvaranja je i objava ‘Best of’ albuma koji je, osim na CD-u izašao i na LP-u.

M. R. / Foto: Julien Duval


Tagged: , , , , , , , , ,