Originalna glazba iz hit serije Chernobyl

Temeljena na potresnom istinitom događaju, ‘Chernobyl’, petodijelna mini-serija u koprodukciji HBO-a i Sky Atlantica, premijerno je prikazana u svibnju i odmah je osvojila kritičare i publiku te postala najbolje ocijenjena na IMDB-u.

HBO je trailer serije na svojem službenom YouTube kanalu objavio krajem ožujka, a do danas je pregledan više od 13 milijuna puta.

Za seriju je skladana i originalna glazba koju potpisuje islandska skladateljica, violončelistica i pjevačica Hildur Guðnadóttir, koja iza sebe ima respektabilno iskustvo na filmu (‘Joker’, ‘Strong Island’, ‘Mary Magdalene’). Njezin prepoznatljiv skladateljski pečat očituje se u eksperimentalnom pristupu elektroničkoj glazbi, a na popisu brojnih glazbenika s kojima je surađivala našli su se Skandinavci The Knife i Fever Ray te japanski skladatelj Ryuichi Sakamoto.

Diskografija inovativne Islanđanke sastoji se od hvaljenih albuma ‘Mount’, ‘Without Sinking’, ‘Leyfðu Ljósinu’ i ‘Saman’, a veliko je priznanje dobila i nizom nominacija za nagradu Icelandic Music Awards.

Petodijelna mini-serija ‘Chernobyl’ donosi potresnu priču o eksploziji ukrajinske nuklearne elektrane koja je 1986. godine potresla čitav svijet. Autor serije je Craig Mazin, a u glavnim se ulogama pojavljuju Jared Harris, Emily Watson i Paul Ritter. Craig Mazin je na seriji počeo raditi 2014. godine, prikupljajući informacije iz brojnih knjiga, izvještaja i razgovora sa stanovnicima nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Ž. R.


Tagged: , , , , , , , , , , ,