Osijek: Vinski festival WineOS opravdao očekivanja

Peto izdanje WineOS-a, najvećeg vinskog festivala na istoku Hrvatske, opravdalo je očekivanja organizatora, izlagača i publike. Tijekom dva festivalska dana više od 70 izlagača prezentiralo je svoje proizvode zainteresiranim posjetiteljima.Kao i prethodnih godina, većina izlagača bili su vinari iz istočne Hrvatske, odnosno regije Slavonija i Podunavlje. Pratili su ih proizvođači lokalnih delicija koji su se u zasebnoj prostoriji predstavili gostima. Tako su gosti mogli kušati i kupiti suhomesnate proizvode, sireve, ulja, domaće rakije, likere, džemove i sirupe te zanatsko pivo.

I ovom su se prilikom Slavoncima predstavili gostujući izlagači, pa su se mogli kušati vina iz drugih regija Hrvatske, ali i brojni proizvodi gostiju iz Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Već tradicionalno dobra ponuda privukla je Osječane koji su oba dana napunili Muzej okusa, novi prostor WineOS-a koji se pokazao kao pun pogodak.

Koliko je ova manifestacija narasla i postala prepoznatljiva, ponajbolje govori činjenica da ju je pratilo gotovo 80 novinara, lokalnih i predstavnika redakcija iz raznih dijelova Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Veliki su hit bile radionice koje je osmislio i vodio autor ‘Vinskih priča’ Željko Garmaz. Na ukupno devet radionica sudjelovalo je više od 200 posjetitelja, mahom stručne publike, koji su u dva dana prošli nekoliko vertikala, probali veći broj vrijednih arhivskih primjeraka vina te se upoznali s neobičnim i nesvakidašnjim pričama iz većeg broja podruma.

Festival su zajedničkim snagama organizirali udruge Dekanter i Graševina Croatica, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Grad Osijek i Vinoteka Vinita. Organizatori doista mogu biti zadovoljni, budući da su novi termin i lokacija donijeli ogroman napredak u odnosu na prethodna četiri izdanja WineOS-a u svakom pogledu. Na kraju su zahvalili svima i poručili – vidimo se i u 2020. na još većem, boljem i sadržajnijem WineOS-u.

B. O. / Foto: Denis OcićTagged: , , , , , , ,