Petrit Çeku na otvorenju 65. sezone Zagrebačkih solista

Zagrebački solisti u sezoni 2018/2019. obilježavaju 65 godina kontinuiranog umjetničkog djelovanja tijekom kojih su postali jedno od najvećih kulturnih dobara Hrvatske.Osnovao ih je maestro Antonio Janigro kao jedan od prvih komornih ansambala u svijetu. Od tada do danas Zagrebački solisti pronose slavu Zagreba i Hrvatske kao emblem vrhunskih dometa hrvatske glazbe. Dugogodišnja prisutnost generacija publike koje su Zagrebački solisti svojim radom i kvalitetom zadobili, uz nezaobilaznu ulogu koncertnog majstora, dokazali su koliko značaj ovaj ansambl ima za kulturni identitet grada Zagreba i njegovo prepoznavanje u inozemstvu.

U utorak, 23. listopada, u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, 65. sezonu, sa Zagrebačkim solistima otvara Petrit Çeku, jedan od vodećih gitarista mlade generacije s kojim surađuju na brojnim koncertima i projektima. Ove sezone sa Zagrebačkim solistima nastupit će vodeći umjetnici današnjice. Posebna je čast da će ove sezone, na svečanom koncertu s njima nastupiti proslavljena violončelistica Monika Leskovar. Također će nastupiti i dugogodišnji član ansambla, kontrabasist Mario Ivelja, koji će izvedbom Papandopulova djela obilježiti 40 godina rada u Zagrebačkim solistima te 45 godina umjetničkog rada.

S velikim zadovoljstvom, solisti najavljuju nastup legendarne flautistice Irene Grafenauer, koju će hrvatska publika imati prilike ponovno čuti nakon dugog niza godina. Zagrebački solisti po prvi će put izvesti Boccherinijevu simfoniju ‘La casa del diavolo’, a na istom koncertu čut će se i ‘Karneval životinja’ C. Saint-Saënsa u izvedbi mladog pijanističkog dvojca, Floriana Koltuna i Xin Wang. Na svečanom koncertu zatvaranja sezone nastupit će pijanistica Martina Filjak, koja je kao solistica i izvedbama klavirskih recitala nastupala je u poznatim dvoranama poput Concertgebouw u Amsterdamu, Carnegie Hall u New Yorku, Musikverein u Beču, Konzerthaus u Berlinu, Teatro San Carlo u Napulju…

Zagrebački solisti, sada već treću sezonu, nastavljaju i ciklus koncerata u Muzeju za umjetnost i obrt. U sklopu suradnje sa Zagrebačkim festivalom harfi, na prvom koncertu u MUO nastupit će slavna francuska harfistica Isabelle Perrin. Drugi koncert ‘Od dueta do kvinteta’, predstavit će članove ansambla u izvedbi manjim glazbenih formi, a po prvi put, na trećem koncertu, sa Zagrebačkim solistima nastupit će kontrabasist Nikša Bobetko. Nastavlja se i njihova suradnja s Muzičkom akademijom, na tradicionalnom koncertu za Dan Muzičke akademije, 14. siječnja. Kao gostujući koncertni majstor nastupit će Aleksandar Ivić, i sam diplomant Muzičke akademije u Zagrebu, danas član Berlinske filharmonije, a na koncertu će Zagrebački solisti dijeliti notni stalak s ponajboljim studentima akademije. Također se nastavlja suradnja s poznatim crossover dvojcem 2Cellos, a na pomolu je nova velika suradnja o kojoj će još biti mnogo govora.

Zagrebački solisti i Sreten Krstić upisali su se među dobitnike nagrade Jurica Murai za najbolju izvedbu i to za izvedbu ‘Četiri godišnja doba’ Antonija Vivaldija, 30. rujna u crkvi Svetog Nikole u Varaždinu.

Od inozemnih gostovanja posebno su ponosni na dva recentna gostovanja – u Strasbourgu u srpnju te u Teatro Verdi u Trstu, povodom 50. obljetnice Barcolane. Zagrebački solisti pozvani su i na zatvaranje 64. Splitskog ljeta na kojem su nastupili s mladim splitskim saksofonistom Gordanom Tudorom. Od inozemnih turneja, Zagrebački solisti u listopadu će nastupiti u Beču uz Petrita Çekua, u ožujku odlaze na turneju u Južnu Koreju, a u srpnju 2019. održat će i turneju u Portugalu.

Z. S.


Tagged: , , , , , , , , , ,