Plesni centar Tala: 20 godina djelovanja

Kako izgleda kad plesna predstava, koja je prije 15 godina izazvala veliki interes zbog intrigantnog naslova i problematiziranja tabu tema, odjene novo ruho, uskoro će otkriti direktorica Plesnog centra Tala, Larisa Lipovac Navojec i umjetnička voditeljica Tamara Curić.Ove godine obilježavaju 20 godina djelovanja svoje umjetničke organizacije, a Tala, osim što je prvi otvoreni plesni centar u Zagrebu, poznata je i po 20 autorskih predstava Larise Lipovac Navojec u kojima se često obrađuju tabu teme, kao što su kulturno politički dril, tjelesnost i seksualnost. Plesni centar se može pohvaliti I s 40-ak izvedenih profesionalnih i amaterskih kazališnih plesnih predstava.

Osnivačice i voditeljice Tale su Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić uspješno djeluju kao profesionalne plesačice, koreografkinje i pedagoginje, a školovale su se u SAD-u, Belgiji i Berlinu. Okupljaju umjetnike i s njima kreiraju nove projekte, relevantne za razvoj suvremenog plesa. Tu su i programi plesne edukacije uz petnaestak pedagoga iz područja suvremenog plesa i kazališta.

Predstava ‘Muškarci u suknjama, a žene – isto!?’ jedna je od njihovih najpoznatijih, a prvi put izvedena prije 15 godina te nagrađena priznanjem Hrvatskog glumišta 2005. Tada je predstavljala veliki iskorak po pitanju tematiziranja seksualnosti, ravnopravnosti spolova i kulturnih paradoksa, zbog čega se autorica baš sada odlučila za rekonstrukciju te predstave. Cilj nove izvedbe je ponovno uspostaviti kretanje i koreografiju obnavljanjem i ponovnim korištenjem materijala. Namjera je preispitati promjene, koje su se dogodile na društveno-političkoj i umjetničkoj sceni od trenutka prve izvedbe do danas. Pitanja na koja Larisa želi staviti naglasak su: Mijenja li se značenje plesne izvedbe nakon određenog vremenskog razdoblja? Kako se tjelesni materijal transformira prijelazom iz tijela u tijelo? Je li koreografija u izvornom obliku, uz primjenu drugačijih postupaka, potpuno izmijenjena i je li promjena učinjena?

Veliki happening, na kojem će se predstavom i izložbom obilježiti 20 godina uspješnog djelovanja PC Tala, održat će se 30. listopada u Hali V. Tehničkog muzeja u Zagrebu, a krajem studenog, premijerno će se, istim povodom, prikazati dokumentarni film ‘Tala /za-jedno/’. Predstavu ‘re:konstrukcija Muškarci u suknjama, a žene-isto!?’ publika će moći pogledati na redovnom repertoaru od studenog.

A. J. / Foto: Tomislav SporišTagged: , , , , , , ,