Predstava Olga i Lina: Kao nekad sestre Begović

Kad se nađe pravi tekst, kreativna ekipa i kazalište koje vas toplo prima k sebi, nastaje predstava kao što je ‘Olga i Lina’ prema tekstu Pavla Pavličića, koja je krajem studenog premijerno izvedena u Gradskom kazalištu Sisak, u prostorima Kazališta 21.

Mlade glumice Antonia Šašo i Paola Slavica, inače klasne kolegice s osječke Umjetničke akademije, nakon pronalaska teksta krenule su u daljnju potragu za mjestom, vremenom i ekipom s kojom bi se ova predstava mogla realizirati. Nakon puno razgovora, traženja i upornosti Gradsko kazalište Sisak je pristalo na suradnju i predstava je dobila život nakon 21 godinu kada su to prvi put u Teatru ITD izvele Mia i Ena Begović u režiji Roberta Raponje. Danas te dvije sestre, koje nakon rata svaka gradi svoj način života, igraju upravo glumice koje su i našle tekst. Olgu, godinu dana mlađu sestru koja ostaje doma te se odlučuje za obitelj i odgoj djece igra Antonia Šašo, dok stariju sestru Linu koja odlazi od rata ne bi li gradila karijeru negdje daleko, u inozemstvu igra Paola Slavica.

Cijela radnja se odvija u dnevnom boravku njihovazagrebačkog stana gdje sestre nakon mjeseci neviđanja ulaze u raspravu oko porijekla, obitelji, propuštenih prilika te nadmetanja koja je koliko uspjela s obzirom na to da su obje glumice. Moglo bi se reći da ova intimistička duo drama zapravo nema kraj, kao što ga nema nijedan sestrinski odnos, već da je to krug koji se uvijek vraća na početak.

Režiju potpisuje Silvije Vadla koji je vješto vodio cijeli projekt, adaptaciju teksta pisala je Kristina Kegljen, za kostime je zaslužna Danijela Gotal Grgurač, a za glazbu Branko Kužnar. Predstava je imala reprizu za Noć kazališta, ali se može pogledati 9. prosinca u Sunji i 16. prosinca ponovno u Kazalištu 21 u Sisku. Sisačka i neka zagrebačka publika koje se uputila u Sisak ostala je oduševljena i preplavljena emocijama te su trud mlade ekipe nagradili gromoglasnim pljeskom.

A. S.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,