Rodbina: Obiteljski dokumentarac Ukrajinca Manskog

Nakon insajderskog pogleda na život u Sjevernoj Koreji (Ispod sunca), majstor doxa Vitali Manski, vodi nas u rodnu Ukrajinu te kroz svakodnevicu svoje (proširene) obitelji, prikazuje život zemlje u jeku rata koji se događa nakon Majdanske revolucije.

‘Rodbina’ prati jednu obitelj tijekom jedne godine, neposredno nakon Euromajdanskih prosvjeda 2014. godine i ruske aneksije Krimskog poluotoka. Film prati obitelj ruskog redatelja Vitalija Manskog koji i ovdje, nježnom redateljskom palicom, donosi retrospektivnu analizu političkih događaja na osobnom i kolektivnom planu. Prikazujući svakodnevicu svojih rođaka razasutih po cijeloj zemlji: od svoje majke u Lvivu, preko sestrine obitelji u Odessi, pa sve do rodbine u dijelu separatističkog Donbasa te Sevastopola na Krimu, aneksiranog od strane Ruske federacije.

Uz naraciju autora, film prikazuje narušene obiteljske veze koje osim geografske razdaljine sada dijele i različita politička stajališta te strah za vlastitu obitelj u jeku borbi koje dolaze s istoka Ukrajine.

Ovo je film o prvoj godini života u Ukrajini nakon revolucije: gledamo rušenje zrakoplova Malasya Airlinesa iznad istoka zemlje i otvaranje za javnost kičaste palače odbjeglog predsjednika Janukoviča; ali i kompleksnoj i konfliktnoj povijesti Ukrajine koja je neraskidivo isprepletena s aktualnim događajima: obitelj se neprestano prisjeća vremena Sovjetskog Saveza te Stepana Bandere – nacionalista i nacističkog kolaboracionista, koja u svijetlu recentnih događaja podliježu relativizaciji i revizionizmu.

Za Manskog je ovo intimna tema, kako i sam kaže, film koji nikada nije mislio da će morati snimiti kroz koji otvara i teme obiteljske tolerancije, oprosta i zaborava.

‘Rodbina’ je nagrađena na međunarodnim festivalima u Trstu i Linzu, a filmski rukopis Vitalija Manskog još jednom zauzima kino-platna od 1. studenog..

N. B.Tagged: , , , , , , , , , ,