Rosie Kugli: Zbirka kolumni Keks i glad

Zbirka kolumni ‘Keks i glad’ autorice Rosie Kugli bit će predstavljena u petak, 5. svibnja, u 18 sati, u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

“Sretna sam jer mogu predstaviti zbirku kolumni iz “višegodišnje” proizvodnje, kolumne koje sam s neizmjernim guštom godinama pisala u časopisu, ali i na portalu Ženska posla. Mnoge od Vas, vjerujem, upoznale ste me baš kroz njih. U kraćim formama opisivala sam (najčešće) muško-ženske odnose, fenomen koji “diže”, ne samo naše živčeke, nego je od pamtivijeka i pokretač beskonačnih mudrolija, do ozbiljnih rasprava i razgovora (bez obzira je li riječ o razgovoru na kavici s frendicama ili na kauču psihijatra). Kronika društva ili reciklaža vječnih tema – prosudite sami, no sigurna sam da ćete pronaći dio, ili barem djelić sebe. Ipak, ne nudim odgovore. Svi odgovori su u Vama!”, kazala je o knjizi Rosie Kugli.

Uz autoricu, o zbirci ‘Keks i glad’ govore Sanja Rešić Herak u ime nakladnika, urednica knjige Lana Milčec, kraljica hrvatskih ljubića Ana Žube i dramska umjetnica Dunja Sepčić.

Prije svojih literarnih uspješnica, Rosie Kugli je pisala kolumne. U kraćim formama opisivala je ono što svaki smrtnik naziva životom. Život u svim njegovim oblicima i licima, život u svim njegovim raspoloženjima. Njezine kolumne pomalo su nalik na slijed pojavljivanja Carrie Bradshow. Tako i tada rođena je zvijezda – Rosie Kugli. Slijedio je njezin rast i razvoj u jednu od cjenjenijih spisateljica modernog romana. No, onaj rad prema kojem je prepoznata, ono ‘meso’ zbog kojeg smo je zavoljeli i nastavili čitati upravo je u vašim rukama. Ovaj prvijenac njezinih kolumni pretočili smo u knjigu. I nemojte se zavaravati, nije bilo lako… Nije bilo lako napraviti, a onda i suziti izbor kolumni na brojku od 30, nije bilo lako ostaviti neke za kasnije, za neko drugo izdanje, a ponajviše nije bilo lako odoljeti šarmu svake pojedine kolumne. Jer, u svakoj od njih nalazite ‘onaj’ komadić sebe o kojem ne govorite naglas ili o kojem prešućeno razmišljate. U svakoj od njih ima pomalo od svega… suza, smijeha, odnosa, karaktera, kritika, osvrta, satire, sreće, politike, cinizma, realnosti. Jednostavno, života! Rosie Kugli pisala je mnogo o životu, a na vama je da sa (srećom) sigurne udaljenosti provjerite koliko je bila u pravu. I zapamtite, ovo nije još jedan ‘Seks i grad’. Ovo je ‘Keks i glad’ – knjiga o pravim istinama u životu.
(Lana Milčec)

R. S.


Rosie Kugli: Novi roman Ljubavnica

Ženska priča: Kraljice ljubića Rosie Kugli i Kate Mitchell

Rosie Kugli: Tajna prijateljice noći
Tagged: , , , , , , , , ,