Suzana Bosnić i Julijana Matanović u Ženskoj priči

Marijana Perinić i Julijana MatanovićSpisateljice Suzana Bosnić i Julijana Matanović bile su gošće književne večeri ‘Ženska priča’ koju, od rujna prošle godine, vodi stand-up komičarka i spisateljica Marijana Perinić.

U zagrebačkom Book caffeu najprije smo imali prilike čuti novinarku Suzanu Bosnić koja je publici predstavila svoju zbirku priča ‘Pod zemljom u velikim cipelama’, objavljenu 2013. u nakladi Funditus. Suzanina spisateljska karijera započela je prije nekoliko godina u Centru za kreativno pisanje (CeKaPe), ujedno i suorganizatora ‘Ženske priče’, gdje je pohađala radionice kreativnog pisanja. Tamo je, kako kaže, učila od najboljih; Miroslava Mićanovića, Marinka Koščeca, Tomislava Zajeca i Milane Vuković Runjić.

Izvor inspiracije za pisanje priča njezino je rodno Blato na Korčuli. Zbirka ‘Pod zemljom u velikim cipelama’ sadrži više od trideset priča, od kojih smo u Book caffeu čuli ‘Pjesmu starinskog ormara’ i ‘Možeš li zamisliti da se nekome digne dok ga vješaju’. Neke od Suzaninih priča govore o bizarnim ljubavima, druge su pak pomalo mračne s elementima crne komedije, a zbirka završava intrigantnom putopisnom pričom ‘Idemo na put brojiti avione’, nastalu nakon putovanja u Indiju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA‘Vidim vlastiti život onda kad ga zapišem’, kazala je druga gošća Julijana Matanović otkrivši kako pisanje svakog teksta doživljava kao svojevrsnu terapiju. Njezina je biografija, kako kaže, ‘možda komplicirana za književne teoretičare, ali je vrlo zahvalna za pisanje’ te iz nje neprestano crpi inspiraciju.

Ova vrsna znanstvenica, profesorica i književnica govorila je o, katkad vrlo bolnim i teškim, temama djetinjstva, odrastanja, obitelji, traganja za identitetom te odnosima između majke i kćeri kakve susrećemo i u njezinim romanima. Dobitnica prestižne književne nagrade Kiklop i autorica nekoliko bestselera (‘Zašto sam vam lagala’, ‘Bilješka o piscu’, ‘Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka’, ‘One misle da smo male’), otkriva kako i danas osjeća nesigurnost koja je prati još od 1993. kada je prvi put vlakom stigla u Zagreb. Julijanina zbirka priča ‘Na početku i na kraju bijaše kava’ trenutačno je u tisku, a njezino predstavljanje najavljeno je za 15. travnja ove godine.

Nakon Suzane Bosnić i Julijane Matanović, gošća slijedeće ‘Ženske priče’ u Book caffeu bit će još jedna vrsna književnica, Ivana Simić Bodrožić.

Renata Cisar / Foto: FAMA

Pročitajte još: Ženska priča s Milanom i Karmelom , Ženska priča: Mani Gotovac i Tajana Obradović , Ženska priča s Milanom i Karmelom

Tagged: , , , , , , , , ,