Svečana premijera filma Lada Kamenski

Redateljski prvijenac Sare Hribar i Marka Šantića ‘Lada Kamenski’ priča je o današnjem položaju žena u društvu i odnosima u svijetu filmske scene, ali i o tamnoj strani nastanka države i propasti nekadašnjeg industrijskog diva.
Odlična atmosfera i brojni okupljeni predstavnici kulturnog i javnog života Hrvatske obilježili su premijeru filma o kojem se već duže vrijeme s nestrpljenjem govori. Očekivanja publike u zagrebačkoj Kinoteci nisu iznevjerena – publika je ovacijama pozdravila ekipu filma koji su prisutnima zahvalili na podršci, a ostatku ekipe na predanom radu i entuzijazmu na filmskom setu.

‘Od prvog dana snimanja znali smo da u rukama imamo nešto drugačije, posebice ako pogledamo radnju koja prati radnice Kamenskog i njihovu višegodišnju borbu za svoj posao, svoje dostojanstvo i profesiju u kojoj su provele cijeli radni vijek. Nastojali smo njihovu priču ispričati što realističnije i prikazati ih kao ono što jesu – simbol ‘malog čovjeka’ koji se nastoji snaći u novim okolnostima – nastanku države i pretvorbi i privatizaciji koji su stavili ključ u bravu nekad uspješnim poduzećima. Mislim da smo u tome i uspjeli, a dokaz tome su i priznanja struke’, poručili su scenaristica i redateljica filma Sara Hribar i redatelj Marko Šantić.

‘Lada Kamenski’ do sada je osvojila nekoliko nagrada za najbolji film, režiju i glumu. Premijeru je imala na 65. pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film.

Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Uloge u filmu tumače Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Dijana Vidušin i Ana Maras Harmander. Producenti filma su Jure Pavlović i Bojan Kanjera. ‘Lada Kamenski’ u kinima se počinje prikazivati 7. ožujka.

M. R. / Foto: John Pavlish


Tagged: , , , , , , , , , ,