Tonči Huljić: Spot na hrvatskom Kiša (Bjankarija) i engleskom (Rain)

Situacija u kojoj se našao doslovno cijeli svijet na određeno je vrijeme poremetila i planove skladatelja Tončija Huljića. Njegov klasični program predstavljen lani na zagrebačkom Tomislavcu s filharmonijom i zborom trebao se nastaviti koncertima u Beogradu, Ljubljani, Splitu i na zatvaranju Sarajevo Film Festivala, koji su odgođeni.

Kao najava regionalne turneje trebao je poslužiti novi singl i spot u hrvatskoj i engleskoj verziji, ‘Kiša’ (Bjankarija) i ‘Rain’, koje je Tonči uspio snimiti prije zabrane izlaska iz kuće i okupljanja na javnim mjestima.

‘Kiša ili Rain eklatantni je prikaz u kojem smjeru želim razvijati svoju karijeru u zemlji i svijetu. Svoj novi CD snimat ću u Zagrebu, Splitu, Londonu, Paragvaju te još nekim mjestima koja će ovisiti o dogovoru s instrumentalistima koje imam u planu. Trenutačno sam zaustavio snimanje u poznatom londonskom studiju Abbey Road, ali nadam se da ću ga nastaviti u lipnju. Na pet pjesama gosti su mi članovi Budimpeštanske filharmonije, a u ovoj pjesmi moj specijalni gost je Victor Espinola, paragvajski multiinstrumentalist i pjevač, najpoznatiji po sviranju skraćene harfe. Često je nastupao kao gost još jednom svjetski poznatom skladatelju, producentu i pjevaču Yanniju, a Victora mislim involvirati i u svoj bend Madre Badessa’, objasnio je Tonči.

Spot ‘Kiša’ (Bjankarija) snimljen je prije nekoliko tjedana u režiji Vojana Koceića. Tonči Huljić u svojim se dosadašnjim spotovima pokazao i kao odličan glumac, a u najnovijem glumi siromašnog skladatelja kojeg budi kiša koja prokišnjava kroz krov njegova trošnog stana. Ritam kiše koja pada po klaviru inspirira ga za temu koja je i okosnica pjesme, a u procesu stvaranja glazbe, siromašni skladatelj zamišlja kako će ga upravo ta skladba dovesti do velikih koncertnih pozornica s orkestrom i do svjetske slave. Ono što ga drži u stvarnosti je pogled na djevojku iz susjedstva za kojom pati i kojoj je upravo pokisla ‘bjankarija’, u dalmatinskom dijalektu bijele jastučnice, plahte i donje rublje. Djevojku utjelovljuje splitska glumica Ana Uršula Najev, otprije rado viđena gošća u Tončijevim spotovima te ovogodišnja dobitnica nagrade Zlatni studio za novo lice u kazalištu. Poanta ove pjesme leži u engleskoj verziji – ‘I’ll make my way like the rainbow through the rain’ (Ostvarit ću svoj put kao duga kroz kišu).

Tonči Huljić često je isticao kako je instrumentalna glazba njegov glavni pokretač u skladanju. Poznat kao tvorac brojnih domaćih hitova, inozemnu je karijeru gradio upravo kroz instrumentale, a skladbe koje je pisao za svjetski poznate Maksima Mrvicu i grupu Bond svrstale su ga među najprodavanije crossover autore.

‘Ova je pjesma bila pisana za Doru, ali s obzirom da to više nije natjecanje pjesama nego društvenih mreža, odlučio sam je iskoristiti za pametnije stvari. Trenutačno se cijeli svijet nalazi u nekom kišnom razdoblju, a kad ponovo izađemo na sunce svatko od nas će morati ponovo naći put u izgradnji svog svijeta’, poručuje Huljić.

C. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,