U 2021. s novim knjigama u izdanju VBZ-a

Izdavačka kuća VBZ predstavlja četiri djela kojima započinje 2021. godinu.Slojevit i potresan roman Nade Topić ‘Morpho amathonte’ donosi snažnu, oslobađajuću priču o preživljavanju i suosjećanju. Morpho amathonte naziv je rijetke vrste plavog leptira koji u romanu Nade Topić postaje simbolom intimne potrage i kontemplacije.

Osobne priče likova ispisane živim poetskim jezikom nadopunjuju se i isprepliću čineći kompleksnu cjelinu koja zrcali suvremeni trenutak obilježen migracijama, multikulturalnošću, ali i vidljivim i nevidljivim nasiljem. Radnja romana započinje u malenom pariškom lokalu koji vode Jean i njegova majka Yordana, koja ima neobičnu vještinu namještanja slomljenih i iščašenih kostiju. Njihov dom otvoren je ljudima s margine, a posebno djevojkama koje se nose s fizičkim i psihičkim traumama i koje tu pronalaze privremeno utočište…

‘Delfin: O vidljivom i nevidljivom’ zbirka je priča svestranog makedonskog umjetnika i glazbenika Aleksandra Prokopieva, jednog od vodećih balkanskih postmodernističkih pisaca. Četrnaest priča okupljenih u zbirci nastavlja se na njegovo dosadašnje stvaralaštvo, u kojem uspješno isprepliće karakteristike postmodernističkog pisma s intimističkim zapisima. Pripovjedni svijet Prokopievljevih priča negdje je na granici između različitih svjetova, između realizma i fantastičnog. Samosvojan i humorističan, erudit bez suhoparnosti, pisac za sve generacije, kako ga kritika naziva, Prokopiev je napisao šarmantnu i duhovitu knjigu koja očarava i pruža jedinstveno čitateljsko iskustvo.

‘Grand Hotel Europa’, roman jednog od najznačajnijih nizozemskih književnika, Ilje Leonarda Pfeijffera, druga je njegova knjiga prevedena na hrvatski jezik (nakon romana ‘La Superba’). Iznimno hvaljen od europske kritike, roman ‘Grand Hotel Europa’ doživio je i golem komercijalni uspjeh u Nizozemskoj. Koliko god bio uznemirujući, riječ je o njegovu najboljem romanu, koji mnogi kritičari, ne bez razloga, nazivaju modernim europskim klasikom.
Radnja ovog impresivnog romana, koji osvaja, izaziva, iritira, zabavlja te naposljetku ostavlja čitatelja potpuno preneražena, počinje dolaskom pripovjedača u luksuzan, ali zapušten Grand Hotel Europa. U njemu se odlučio privremeno smjestiti nakon neuspjeha ljubavne veze s povjesničarkom umjetnosti Clio, s kojom je bio započeo strastven ljubavni odnos u Genovi i s kojom je potom otišao živjeti u Veneciju.
Ovo je majstorski napisan roman o Starome kontinentu na kojem se nakupilo toliko prošlosti da više nema mjesta za budućnost i gdje se kao najrealnija perspektiva nudi iskorištavanje te prošlosti u obliku turizma. Riječ je o dramatičnom i liričnom djelu o europskom identitetu, nostalgiji i završetku jedne ere.

VBZ donosi i ponovno izdanje svjetskog bestselera ‘Celestinsko proročanstvo’ Jamesa Redfielda, koji je nedugo nakon što je 1993. objavljen u SAD-u, postao svjetski književni fenomen. James Redfield je ostvario fascinantnu romansiranu sintezu čiji je šarm i unutrašnja postojanost osvojila milijune čitatelja diljem svijeta.
‘Celestinsko proročanstvo’ nadahnjujuća je i zadivljujuća priča o tajanstvenom drevnom Rukopisu pronađenom u peruanskim prašumama koji je potaknuo jednog Amerikanca na iznenadnu odluku da ostavi sve i krene u pustolovinu koja će mu potpuno promijeniti život.
Crpeći nadahnuće iz drevne mudrosti, ali i mnoštva suvremenih teorija s područja društvenih i prirodnih znanosti, James Redfield napisao je hvaljen alegorijski roman, koji pripovjednim i idejnim šarmom neodoljivo podsjeća na djela pisaca poput Richarda Bacha i Paula Coelha.

V. B.

Tagged: , , , , , , , ,