Vinarija Crvik: Bogatstvo konavoske malvasije

Vinariji Crvik, koju vode otac i sin Andro i Petar, postavljeni su temelji 1993. godine u selu Komajna u Konavlima. Bio je to nastavak obiteljske tradicije kroz cijelo 20. stoljeće, ovaj puta na višoj profesionalnoj razini.Tijekom toga razdoblja najviše se prodavalo litreno vino i u bačvama bez posebne oznake. Izgradnjom podruma i početkom sadnje novih nasada, Andro Crvik je ozbiljno krenuo u promociju malvasije i nekih svjetskih sorti (merlot, cabernet sauvignon). Bio je to mukotrpan put do današnjih dana kada se vinarija pozicionirala među prvima u konavoskom kraju po raznovrsnosti, količinama i vrijednosti. A najbolji pokazatelj je odlična prodaja u Dubrovniku u elitnim restoranima (preko 80% plasmana), 5% na kućnom pragu i još po 5% u Zagrebu i na Jadranu. S tim podacima i karakteristikama sedam odabranih vina na promociji u HKD Napredak u Zagrebu upoznao nas je Petar Crvik, diplomirani agronom i voditelj vinarije.

Tako smo saznali da u svom posjedu imaju 25.000 loza na 6 hektara, a grožđe s 3 hektara dolazi na prvi urod ove godine. Trsovi su posađeni 2019. Na još 6 hektara su nasadi njihovih kooperanata s još oko 25.000 trsova. Mogli bismo reći butik vinarija i po veličini i po izvrsnosti. Vinogradi na crvenici su u samom selu Komajni, a ostatak na diluvijalnom tlu je u polju i na padinama planine Snježnice, na nadmorskoj visini od 50 do 150 metara. Pozicije u Pjeran dolu, Vlahotini, Bjelinama i Barama daju dobar urod i odličnu kvalitetu grožđa. Vinarija je osvojila mnoga domaća i međunarodna priznanja. Vilin ples bio je šampion Sabatine 2017., a dobio je broncu na IWC London 2015; osvojio je na Decanteru 2017. srebro za Tezoro 2015, a na Decanteru 2021. zlato za Vilin ples 2017.Kušanje vina je i ovaj puta vodio sommelier Tomislav Jakopović. Prvo vino Tezoro od malvasije dubrovačke iz 2021. napunjeno je za ovu prigodu, a u prodaju ide do kraja mjeseca, jer se još uvijek bistri. No, i ovakvo je, po općoj ocjeni prisutnih, punog okusa, voćno izraženog mirisa (mandarina, korica limuna, grejp…). Malvasija je iz porodice muškata i nakuplja dosta šećera. Grožđe se kroz 24 sata muljalo na temperaturi od dvadesetak stupnjeva. Idealno bi bilo da je to 15 Cº, po mišljenju Petra Crvika, ali i ovako su mirisi dovoljno izraženi. Maloprodajna cijena (MPC) je 90 kuna plus PDV.

Slijedio je Tezoro barrique Magnum iz 2018. koji će izići na tržište ove godine. Vino puno slasti, alkohol od 14% se ne osjeća, lagano je za piti a vrlo moćno. Crvik naglašava kako su ga na fakultetu učili da vino u boci najbolje dozrijeva ako je u magnumu i zato je upotrijebio to punjenje. U procesu proizvodnje polovica količine odležala je sedam mjeseci u barrique bačvi od 225 litara, a zatim je pomiješana s malvasijom redovite proizvodnje uz dodatak oko 15% maraštine. Zlatne je boje, kažu znalci, a najbolje bi ga bilo sljubiti s jačim rižotima. Cijena: MPC 750 kuna plus PDV.

Sommelier Tomislav Jakopović, vinar Andro Crvik i promotor Vjekoslav Madunić

Blasius amber orange u vinariji su prvi puta proizveli od malvasije iz 2015. Mi smo imali priliku kušati Amber iz 2019. Na masulju je bilo oko devet mjeseci u hrastovim bačvama Srnec. Kod spajanja je 30% uobičajene malvasije (jer tih 30% u bačvi je ostatak masulja koji treba nadoknaditi) a 70% je bilo osam mjeseci na vlastitim kvascima. Alkoholi su 13,9%, a kiseline 6,5. Sommelier Jakopović ocijenio ga je ovako: ‘Vino je savršeno precizno, vrlo podatno, a da je dekantirano imalo bi još intenzivnije mirise’ . Crvik dodaje da je pretočeno samo jedanput i da mu treba još kisika. (MPC 150 kn bez PDV-a).

Kušanje malvasija je završeno s Malvasijom Marin Držić iz 2007. koje je prezentirano u Dubrovniku povodom 500 godišnjice rođenja velikoga pisca godinu dana kasnije. Alkohol je čak 15,6%, ali ni nakon 15 godina nije izgubilo svojstva, dapače. Mirisi čisti precizni (arancini, livadni med). Grožđe je brano u godini koja je vodeća po kvaliteti unatrag dva desetljeća. Po boji a i okusu ne bismo rekli da je to petnaestgodišnje vino, Preostalo je još samo pedesetak boca za upravo ovakva predstavljanja i arhivu, stoga nije u prodaji. Nakon četiri malvasije u sasvim različitim izvedbama, a opet svaka originalna i dobra na svoj način, prepoznat je veliki potencijal ove sorte. Netko je rekao da su ova vina za pijenje s pažnjom i u kontemplaciji. Imaju snagu za odležavanje i iskazuju vrijednosti sorte na najbolji način.

Od crnih sorti kušali smo Negromant (merlot barrique) iz 2018. s 14% alkohola (MPC 83 kn plus PDV). Grožđe se bralo s tri područja; crvenica s kraškog polja, u polju gdje je duboka aluvijalna zemlja i s padina Snježnice, gdje u kršu ima plodne zemlje i raste šuma.Slijedio je Vilin ples (kupaža merlota, plavca malog i cabernet sauvignona) također iz 2018. u kojem je još i 5% malvasije. Petar Crvik voli u sve svoje kupaže dodati još malo maraštine ili malvasije. Konstatirano je da je ova kupaža u pravom suglasju, a da se može očitati i svaka od sorti ako raščlanjujemo. Vino je bilo dvije godine u bačvi, stari hrast. Cijena: MPC 140 kn plus PDV.

Na kraju je potočen dekantirani Lorko (Grand reserva merlot) iz 2017. Lorko je ime šumskog zloduha u tradiciji priča iz konavoskoga kraja. Petra su kao dijete plašili njime a on se odužio tako da je ovom velikom vinu dao ime po tom mitskom biću. U pomalo duhovitoj diskusiji sommelier Mario Meštrović je vidio problem oko tanina (vino je bilo hladnije), a onda 15-ak minuta kasnije replicirao samome sebi i konstatirao da su porastom temperature tanini postali mekši. Aromatski profil je nakon otvaranja bio odličan. Vino je tri godine bilo u hrastovoj bačvi, a sada je već gotovo dvije godine u boci i uskoro izlazi na tržište. Punjeno je u limitiranoj ediciji od 2000 boca a koštat će 750 kuna plus PDV.

Vinar Crvik je na kraju degustacije naglasio kako im je cilj u budućnosti da vina odležavaju duže prije izlaska na tržište, ali za to je potrebna i dobra financijska podloga.

V. M. / Foto: Marko ČolićTagged: , , , , , , , ,