Vinko Brešan promovirao film u Todorićevim dvorima

Ekipa filma ‘Koja je ovo država’ ne prestaje iznenađivati javnost. Nakon srpskog kola kojim slave Tuđmana, Brešanova nova komedija imala je konferencija za medije u zagrebačkim Kulmerovim dvorima.

Dom obitelji Todorić bio je idealna kulisa za održavanje press konferencije komedije ‘Koja je ovo držav’a na kojoj su osim redatelja Vinka Brešana govorili i producent filma Ivan Maloča, scenarist Mate Matišić, direktor fotografije Branko Linta, a medijima su na raspolaganju bili i glumci Goran Grgić, Nikša Butijer, Iva Mihalić, Alma Prica, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Luka Dragić… Uz nabrojane, na filmu su glumili i Krešo Mikić, Sebastian Cavazza, Lazar Ristovski, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Goran i Bojan Navojec, Dražen Kühn, Goran Bogdan, Pjer Meničan, Milan Pleština… Autorski tim filma činili su direktor fotografije Branko Linta, za masku je bila zadužena Ana Bulajić Črček, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Željka Franulović, montažerka Sandra Botica Brešan, dok je izvršna producentica Maja Vukić.

Koja je ovo država komedija je apsurda inspirirana paradoksima iz svakodnevnog života i zbog toga smo za lokaciju održavanja press konferencije odabrali upravo Kulmerove dvore’, istaknuo je redatelj Brešan te nastavio da se struktura filma temelji na tri različite priče čiji su nositelji General, Ministar i bijesni umirovljenici. Njihova povezanost se raspliće i otkriva tijekom filma. Brešan je kazao i da mu je svojim savjetima na filmu pomogao premijer Andrej Plenković.

Brešan je redatelj nekih od najnagrađivanijih i najgledanijih filmova od samostalnosti Hrvatske (Kako je počeo rat na mom otoku, Maršal, Svećenikova djeca) koje je u kinima pogledalo više od 600.000 ljudi, a i nova komedija obećava još jedan kino hit s Brešanovim potpisom.

‘Realizacija filma trajala je više od dvije godine, sniman je u Zagrebu, Lepoglavi, Lici u različitim i teškim vremenskim uvjetima, a u projekt je bilo uključeno više od 300 ljudi’, rekao je producent filma Ivan Maloča te dodao: ‘Uz Interfilm, producirali su ga Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film te poduprijeli Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, HRT, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Eurimages i EU fond Kreativna Europa – Media. Premijera filma bit će 17. prosinca dok kino distribucija kreće 3. siječnja 2019., a do tada će radnja ostati pod velom tajne.

J. G. / Foto: John Pavlish


Tagged: , , , , , , , , ,