Za ona dobra stara vremena u kinima

Film pomalo znakovitog naslova ‘Za ona dobra stara vremena’ obrađuje uvijek aktualnu temu iseljavanja u potrazi za boljim životom, a u jednoj od svojih posljednjih filmskih uloga našao se glumački velikan Ivo Gregurević.Burne godine nastanka hrvatske države, tranzicija socijalizma u kapitalizam i (ne)spremnost na promjene koje ista donosi, uvijek su zanimljiva tematika kojom se bavi i novi film redatelja Eduarda Galića, premijerno prikazan na 65. Pulskom filmskom festivalu. Ovim filmom otvoren je i prošlogodišnji 12. Vukovar film festival. Ostvarenje koje je okupilo impresivnu filmsku ekipu istovremeno na humorističan i dramatičan način obrađuje vječnu dilemu – ostati u Hrvatskoj ili otići. Zbog svoje aktualne tematike, ali i eksplicitnih scena, ova humorna drama zasigurno će privući veliku pažnju i interes publike.

‘Film možemo definirati kao zagrebački, odnosno kvartovski, a kroz priču o odrastanju dvojice prijatelja na prijelazu u novi milenij, problematizira se tema aktualna i četvrt stoljeća kasnije – jesu li bolje odabrali oni koji su u potrazi za boljim sutra napustili Hrvatsku ili oni koji su ostali. Svaka opcija za sebe nosi i pozitivne i negativne strane, dileme i izazove, a na nama je bilo da ih nastojimo što bolje prikazati u svakom svjetlu, jer je to nešto što se svakodnevno događa oko nas’, izjavio je producent i scenarist Dominik Galić.

Osim priče, zanimljiva je i odlična glumačka postava, u kojoj su se našli kako mlade nade hrvatske glume, tako i iskusni glumci Marko Petrić, Karlo Mrkša, Andrej Dojkić, Elizabeta Brodić, Vini Jurčić, Matija Prskalo, Ksenija Pajić, Denis Bosak, Mustafa Nadarević, Denis Bosak, Žarko Potočnjak i Karlo Mlinar. Posebno mjesto zauzima ime nedavno preminulog glumačkog doajena Ive Gregurevića, kojem je ovo jedna od posljednjih uloga u impresivnom glumačkom nizu.

Scenarist i producent filma je Dominik Galić, direktor fotografije je Dario Hacek, dok su za montažu i zvuk zaduženi Ivan Zelić i Stjepan Lučić. U distribuciji Continental filma, u kinodvorane dolazi 31. siječnja, a filmski entuzijasti među studentima moći će ga pretpremijerno pogledati u popularnoj Pivani.

M. R.


Tagged: , , , , , , ,