Završeni dani 6. Ja BiH festivala

Šesti zaredom festival ‘Ja Bih… 5 dana Sarajeva u Zagrebu’ je za nama, no zbog viđenog i doživljenog mnogima će ostati u odličnom sjećanju. U pet dana Zagrepčani i brojni turisti mogli su obići neke od programa različitih sadržaja koje je za njih pripremila Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH, a sve s ciljem promicanja kulturne baštine i stvaralaštva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.Prvi dan započeo je ‘Sarajevskim piknikom prijateljstva’, mini koncertom sopranistice Ane Babić i pijanista Emira Mejremića te gastro iznenađenjima osnivačice Kluba Papica Željke Stošić i vlasnika restorana Sofra Edina Hukanovića. Drugi dan festivala obilježila je izložba proizvoda francusko-bosanskohercegovačkog modnog brenda Wool Fabricque, koji uz dizajn Maye Bekto i ručni rad žena diljem Bosne i Hercegovine ujedinjuju tradicionalno i moderno. U večernjim satima zainteresirani su mogli pogledati dokumentarni serijal ‘Hoću kući’ redatelja Ademira Kenovića, koji se bavi stvaranjem života u novoj domovini. U četvrtak je u Kinoteci održana promocija dokumentarnih filmova ‘Dvije škole’ redatelja Srđana Šarenca i ‘Srce od drveta’ redatelja Namika Kabila, koji obrađuju teme nacionalnog identiteta, teške svakodnevice i neimaštine, ali i ljepote, umjetnosti i prijateljstva.

Petak je obilježila premijera filma ‘Posljednja barijera’ redatelja Jasmina Durakovića, koji obrađuje goruću temu izbjegličke krize u Europi. Film, koji je krenuo kao međunarodni projekt producentskih kuća iz Austrije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sniman je u Srbiji, BiH, Mađarskoj i Austriji, premijeru je imao na ovogodišnjem 23. Sarajevo Film Festivalu, a od jeseni će se prikazivati u kinima širom Austrije i Njemačke. A svi koji su nakon filmskog osvježenja željeli iskusiti i ono glazbeno mogli su se zaputiti u Kolding na koncert odlične sarajevske indie-punk-jazz–soul grupe Sunday Stories.

Posljednji dan festivala prošao je u duhu druženja filmske ekipe ‘Posljednje barijere’ s članovima udruge SpajaLICE te završio koncertom grupe Barimatango, koji su prisutne oduševili izvedbom tradicionalne romske glazbe.

P. B.


Tagged: , , , , , , , , , ,