10. Pink Day: Uživanje u ružičastim vinima

Pink Day Zagreb – festival posvećen roséu – ove godine slavi značajan jubilej, svoje 10. izdanje.Na konferenciji za medije u Laubi predstavljen je program festivala, a njegova osnivačica i predsjednica, novinarka i publicistica Sanja Muzaferija, tom je prilikom rekla: ‘Pink Day Zagreb, osim što je festival roséa, ujedno je i svojevrsna posveta ženskoj energiji, proljeću i ljepoti života, svečanost ružičastog pogleda na neki možda malo bolji svijet kojem se svi nadamo. A rosé i jest upravo takav: vedar, lepršav – i pravi izbor za vruće ljetne dane. Tijekom posljednjih 10 godina Festival je promovirao umjerenu, ženstvenu konzumaciju vina a prema priznanju samih vinara, Pink Day Zagreb značajno je pripomogao i da se stav prema roséu izmijeni, pa tako i vinska karta Hrvatske. Ponosna sam što smo pridonijele da rosé kao lagano i proljetno vino dobije sasvim novi i mnogo bolji renome nego što je ga je imao prije nas. Naravno, tu je i naš Green in Pink koji slavi vrhunska domaća ekstra djevičanska maslinova ulja, a od prošle godine imamo i ružičaste ginove, tonice, likere, koktele…’Obilježavajući veliki, jubilej ‘malog’, boutique festivala’, koji je nakon Vinistre i VinoComa ujedno i najstariji veći vinski festival u Hrvatskoj, Pink Day je ove godine pripremio dosad najbogatiji program. Na konferenciji za medije započelo je slavljenički – uz pjenušce dobrodošlice: Griffin Rosé, Bedekovich Rosé EKO 2017 i Tomšić Evelin 2021. Nakon službenog dijela, prezentaciju vina Brdovite Hrvatske vodio je ugledni sommelier Mario Meštrović i predstavio pet vina ružičaste boje iz te regije: Dvanajšćak Kozol rosé 2022, Vinarija Puhelek Rosé 2022, Griffin Ivančić Ambassador rosé 2022, Bedekovich Prigora rosé Eko 2021, Vinarija Miklaužić Rosé 2021.

Josip Tržec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska koja obuhvaća vinogorje Moslavine, Prigorja i Bilogore, Zagorja i Međimurja, Plešivice i Pokuplja, tom je prilikom rekao: ‘Iza izvrsnih vina Bregovite Hrvatske stoje vrijedni ljudi, vinari i njihove obitelji. Mnogi od njih nastavljaju višegodišnju obiteljsku tradiciju, ali istovremeno istražuju nove puteve suvremenog vinarstva. Bregovita Hrvatska nudi lepezu vina za svačiji ukus i za svaku prigodu. Odlikuje ju šaroliko bogatstvo sorti, stilova i nijansi vina.’Pink Day Zagreb slavlje nastavlja se u utorak 18. travnja u Noelu, jedinom zagrebačkom restoranu s Michelinom zvjezdicom, gdje će se održati Masterclass rosé vina Chateau d’Esclans ‘Pinks That made History’, a vodit će ga Ted Lelekas, Moët Hennessy brand ambasador. Kušanje će biti iz vrhunskih Riedel čaša. Zatim 20. travnja će se, povodom jubileja, u legendarnom zagrebačkom restoranu Skenderica 1912 by Catering Lisak – održati svečana ‘Večera u ružičastom’ s izabranim vinima s Festivala: Villa Sandi Prosecco DOC Rosé Millesimato, Rosé Bastiàn, Rizman Rusula i Aura likerima. Više o rezervaciji za večeru i upitima na: [email protected]

Kao i lani, Festival se održava u Laubi, kući za ljude i umjetnost, u subotu 22. travnja od 11 do 20 sati, a sudjeluje stotinjak etiketa ružičastih vina, uz prisustvo najboljih hrvatskih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Naravno, tu su i zanimljive radionice i programi. Ističe se radionica ‘Ružičasti američki zapad’ s vinima američke Zapadne obale koja nisu na hrvatskom tržištu, pod vodstvom Mirene Bagur, kao i zanimljivi okrugli stol posvećen ružičastim vinima hrvatskog istoka – ‘Ružičasti vinski istok: 10 godina kasnije’ u čast procesu napretka ružičastih vina ovoga kraja. Okrugli stol moderira Morana Zibar, a sudjeluju predstavnici HAPIH-a, HGK, Vinarije Kutjevo i Vina Papak. Masterclass ekstra djevičanskih maslinovih ulja ‘Šampionska ulja Istre i Dalmacije’ vodi dr. sc. Mirelle Žanetić, docentica sa Sveučilišta u Splitu, a za sam kraj, ‘Pink Cocktalization’ radionica ružičastih koktela koju je osmislio Vjenceslav Madić Kishoni.

Na Festivalu će se, prigodno, moći kupiti i limitirana edicija majica s likom ‘Pink Girl’. Pink Day partneri će i na ovom izdanju Festivala lijepo ukrasiti i urediti izlagačke stolove, jer tako ulaze u konkurenciju za vrijedne nagrade. Römerquelle će se pobrinuti za vodu, a IKEA za udoban lounge u kojem će posjetitelji predahnuti te moći uživati u delicijama Noel Bread & Deli. U zasebnom food corneru čekat će ih fini zalogaji Cateringa Kvatrić kao i keksići Miscotti – ispečeni specijalno za ovu priliku.

U Laubi će se povodom Pink Daya ponovo okupiti veliki broj posjetitelja odjevenih u ružičasto, željnih druženja, proslave proljeća, optimizma, visoke estetike, izvrsnnih ulja ali ponajprije izvrsnih ružičastih vina Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije, Francuske, Austrije… Vrijedi doći i zbog edukativnih sadržaja, razmjene iskustava izlagača, veselog i optimističnog ozračja te laganih proljetnih vina i zabave.Na malom domjenku nakon konferencije za medije moglo se kušati koktel vino Summer wine Vinarije Šafran te uživati u delikatesama Noel Bread & Deli koje je predstavio njihov glavni pekar Nikša Mandić. Predstavljeni su i keksići Miscotti s brusnicama, suhim malinama, ružom autorice Mirte Atlije koji se idealno uklapaju uz razna vina.

Iza Pink Daya stoji osnivačica Sanja Muzaferija koja kroz ovaj Festival već čitavo desetljeće promovira divna proljetna vina i tako pokreće svojevrsnu rosé revoluciju, a uz nju je posljednje dvije godine, kako je istakla, nezamjenjiva Zrinka Jelić-Belinić iz agencije Z – Eventi & Promocija.

P. R. / Foto: Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , ,