29. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica ‘100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024/25’, u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, svečano je promovirano na Botelu Marina u Rijeci.
Projekti ‘Restaurant Croatica’ i ‘Gastronaut’ najstariji su brandovi poticanja kvalitete u ugostiteljstvu Hrvatske.
Projekt ‘100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica’ iniciran je 1995. godine s ciljem poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2023. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana.
Dio glasanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču ‘Restaurant Croatica: 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2024/25’. Tijekom 29 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 533 restorana, a titulu je svih 29 godina obranilo 6 restorana. Više od 20 godina titulu je obranilo 18 restorana.
Restorani predstavljeni u knjizi za 2024/25 godinu su i nositelji titule Restaurant Croatica 2023, a uz plakete koje su im dodijeljene, dobili su naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.
Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera, a među parterima su i Hrvatska turistička zajednica te brojne institucije strukovno vezane na ugostiteljstvo, gastronomiju i turizam. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.
Restorani u knjizi su prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.
Ove godine, knjiga je sadržajno obogaćena tekstovima o sirevima, autorice Gastronautice Marine Selak, certificirane kušačice sireva. Marina nas upoznaje s povijesti i evolucijom sireva, vodi kroz najpoznatije hrvatske, francuske, talijanske, engleske, švicarske i grčke sireve te daje savijete kako ih čuvati, rezati, posluživati i s čime ih kombinirati.
U uvodnim tekstovima, ispred poglavlja: Istra i Kvarner, Dalmacija, Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i Banovina, Zagreb i okolica, Zagorje, Međimurje i Podravina te Slavonija i Baranja, date su informacije o lokalnim specijalitetima, glavnim sortama vina te pojedinim gastronomskim i enološkim manifestacijama i događanjima.
Pojedini restorani su odlučili podijeliti s čitateljima svoje kulinarsko znanje, pa među receptima možete saznati kako se radi: Emulzija od poriluka; Pire od pastrnjaka, Krema od muškatne tikve i kiseljena tikva, Juha od koprive, Omiška juha s ovčjim sirom, Salata od kozjeg sira, Rižoto od cikle i ličke skute, Ravioli punjeni skutom u umaku od škampa, Carpaccio i Orzotto od hobotnice, Grdobina umotana u pršutu, Puževi zapečeni u koprivama, Štrukli s patkom i vrganjima, Jelen u črnoj juhi, Pirjana janjeća koljenica, Rižoto i Gulaš od divljači, Gulaš od svinjskih ušica i nogica, Teleći file zapečen s gorgonzolom, Sporo kuhani juneći obrazi, Štrukle od sira, Semifreddo od lješnjaka…
Tiskano hrvatsko i englesko izdanje se mogu nabaviti u knjižarama Hoću knjigu, Školska knjiga i Menart, a može ih se naručiti i on-line kod izdavača, poduzeća Abisal.
Restorani predstavljeni u knjizi su i nositelji titule Restaurant Croatica 2023, a uz plakete koje su im dodijeljene dobili su i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.
Dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija nove knjige organizirana je uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ grada Rijeke i Udruge hrvatskih restoratera.
Prisutnima su se obratili predstavnici institucija i projekta:
– Ministarstvo turizma i sporta – Igor Radić, savjetnik ministra
– Hrvatska turistička zajednica – Valerija Milković, voditeljica proizvoda eno-gastro iskustva Odjela za razvoj turističkih proizvoda
– Udruga hrvatskih restoratera – Marijan Starešinić, predsjednik
– Primorsko – goranska županija – Mladen Brajan
– Grad Rijeka, gradonačelnik Marko Filipović
– TZ grada Rijeke – Petar Škarpa, direktor
– Član Časnog odbora projekta – Nikica Karamarko
– Voditeljica projekta i urednica izdanja – Karin Mimica
Ispred nagrađenih ugostitelja obratili su se Pave Jerković i Zlatko Puntijar, čiji restorani nose titule Restaurant Croatica svih 29. godina.
Organizatori zahvaljuju na pomoći u organizaciji događanja Hrvatskoj turističkoj zajednici, Primorsko-goranskoj županiji, Turističkoj zajednici primorsko-goranske županije, Turističkoj zajednici grada Rijeke, Udruzi hrvatskih restoratera i Botelu Marina te svojim partnerima koji su na domjenku ponudili na kušanje proizvode: Darna; Matić, Pavlomir, PZ Svirče, Visintin, Sirotić, Drago distribucija, All4wine, Baccalla della mama, Budrin, Červar , Dobro, Frankulin, Kali, Kotanyi, Komarija, Kumparička, Latus, Lukin, Magriž, Metro, OPG Stojković – Kuća baranjskog kulena, Solana Nin, Vesna Loborika . Podršku svim projektima Gastronauta daje i Electrolux Professional.
F. M. / Foto: Promo




