11. Festival svjetske književnosti

Jedanaesto izdanje Festivala svjetske književnosti bit će obilježeno raskošnim programom, uz najveće svjetske i domaće autorice i autore, i to na kultnim zagrebačkim lokacijama.

Već tradicionalno, Zagreb u rujnu postaje dom književnosti čije se granice protežu čitavim globusom. Od 3. do 8. rujna u prostorima Knjižare Fraktura, Zagrebačkog kazališta mladih i Galerije Kranjčar družit ćemo se s autoricama i autorima iz više od 15 zemalja svijeta, laureatkinjama i laureatima prestižnih nagrada kao što su Prix Goncourt, International Booker Prize, Premio Strega i brojne druge. Književne tribine koje dobro poznajete – Dvostruki portret, Razotkrivanje, Autor i njegov čitatelj, Književne matineje – otkrit će vam sva lica autorica i autorā, ali i knjiga koje ste čitali i zavoljeli.

Upoznat ćete Georgija Gospodinova, trenutačno najslavnijeg bugarskog pisca, dobitnika nagrade Booker International 2023., čiji je roman ‘Vremensko utočište’ briljantan književni vremeplov. Družit ćete se s Vanessom Montfort, španjolskom autoricom koja u hit-naslovu ‘Žena bez imena’ razotkriva žensku stranu povijesti, ali i vibrantni Madrid s početka 20. stoljeća. Saznat ćete kako je pisati biografiju jednog od najvećih svjetskih diktatora u razgovoru s talijanskim piscem Antoniom Scuratijem, autorom sage o Benitu Mussoliniju, a s izraelskom književnicom Hilom Blum, autoricom knjige ‘Kako voljeti svoju kćer’, zaviriti u jedinstveni odnos majke i kćeri.

Uživat ćete i u gostovanjima Pétera Nádasa, autora kultne ‘Knjige sjećanja’, prvi put objavljene nakon dugogodišnje bitke s cenzorima, Davida Grossmana, čija su brojna djela prevedena na više od 36 jezika, Julije Franck, koja je romanom ‘Svjetovima daleko’, o ljubavničkom odnosu dvoje mladih između Istočne i Zapadne Njemačke, ostvarila vrtoglave tiraže, i Hervéa Le Telliera, autora ‘Anomalije’, milijunskog bestselera, nakon kojeg ćete dvaput razmisliti o kupnji avionske karte.

Na Festival dolazi i nova zvijezda norveške književnosti Johan Harstad, čiji je roman ‘Max, Mischa & ofenziva Tet’ zaludio svijet, a svakako pogledajte predstavu ‘Urotnici’ čiji su tekst napisali Igor Štiks i Vladimir Arsenijević, a režirao ju je Boris Liješević, u izvedbi ponajboljih srpskih glumaca Svetozara Cvetkovića, Isidore Minić, Dejana Dedića i Marka Grabeža.

Na 11. Festivalu svjetske književnosti čekaju vas i Joanna Bator, Elin Cullhed, Anne Eekhout, Hildegard E. Keller, Jurij Andruhovyč, Afonso Cruz, Yaniv Iczkovits, Krzysztof Varga te domaće snage Luiza Bouharaoua, Ena Katarina Haler, Monika Herceg, Hana Jušić, Suzana Matić, Jelena Miholjević, Dora Šustić, Martina Vidaić, Jasna Jasna Žmak, Svetislav Basara, Zoran Ferić, Branko Ivanda, Miljenko Jergović, Bruno Kragić, Dino Pešut, Espi Tomičić, Neven Vulić i mnogi drugi.

Svakako posjetite izložbu Slobodane Matić Kovač ‘Portreti svjetskih pisaca’ koja će se otvoriti 2. rujna u Galeriji Kranjčar pod kustoskim izborom povjesničara umjetnosti Feđe Gavrilovića, a dan poslije, 3. rujna, pridružite se otvorenju Festivala u Zagrebačkom kazalištu mladih, na razgovoru sa sjajnim Péterom Nádasem. Pratite sva događanja u intenzivnom prvom tjednu rujna, kada Zagreb postaje središte svjetske književnosti.

L.B. / Foto: Ivan Stanišić


10. Festival svjetske književnosti


Tagged: , , , , , , , , , ,