14. VINOcom: Kod Profesora po doživljaj

Ako ste, primjerice, ljubitelji Rolling Stonesa, vjerojatno imate (gotovo) sve njihove ploče, kasete, CD-e i ostale nosače zvuka. Bili ste vjerojatno barem jednom na njihovu koncertu u zemlji ili inozemstvu. Možda su vam već dosadili i nisu više kao prije, ali ipak ćete, ako se ukaže prilika, opet platiti skupu ulaznicu za koncert i kupiti novi precijenjeni CD. Pitate se i sami zašto, a odgovor je u tome da ne želite propustiti doživljaj i sjećanje na nešto lijepo i ugodno.

Tako je nekako i s vinskom manifestacijom VINOcom, koju već 14 godina organizira Ivan Dropuljić, odmila zvani Profesor (što je i po vokaciji). Vjerojatno volite vino i doma imate kakvu-takvu kolekciju, a vjerojatno ste puno toga od ponuđenog već vidjeli i kušali… Ali ipak ćete svake godine, zadnjeg petka i subote u studenome, doći u zagrebačku Esplanadu, uzeti ne baš jeftinu ulaznicu i uživati u doživljaju s dragim ljudima i u kapljicama omiljene tekućine. Jer vas to i duhovno ispunjava i barem na nekoliko sati čini sretnim.

A sad idemo na statistiku, brojke i slova…

U Zagrebu je održan 14. VINOcom, međunarodni festival vina i kulinarstva, koji je u dva dana okupio više od 300 izlagača vina, sireva, pršuta, kulena te ostalih slanih i slatkih delicija.

Izbor vina i broj etiketa ponuđenih na festivalu je svake godine sve bolji pa su posjetitelji kušali pjenušce u bijelim, rose i crnim varijantama te gotovo sve sorte bijelih i crnih vina, a nije nedostajalo ni predikatnih kapljica. Rezali su se dalmatinski, istarski i pršuti od crne slavonske svinje, od mangulice i pata negra.

Zemlja partner festivala bila je Slovačka, a svoje su proizvode ponudili i izlagači iz Francuske, Austrije, Italije, Bugarske, Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije.

U prekrasnom ambijentu hotela Esplanade Zagreb tražila se karta više (po cijeni 200 kuna), a festivalom je prodefiliralo više od 8000 posjetitelja. Osjetila se pozitivna energija, pa zabave i smijeha nije nedostajalo.

Važan je bio i edukativni dio festivala za što su se pobrinuli moderatori sjajnih radionica:
– Roko Bekavac: Horizontal Tasting – Historic Vintage 2008.
– Fabien Teitgen i Ante Bačić: Chateau Smith Haut Lafitte
– Marin Berovič: Master Class Champion + Trophy Winners, The World Glass of bubbly, London 2019.
– Bakhov sin Ivo Kozarčanin: Ča je pusti Alsace, kontra Ivana Enjingija
– Daniel Čečavac: Icons of France 1930.-1990.
– Fabien Teitgen i Ante Bačić: Chateau Smith Haut Lafitte, vertikala top godina
– Mario Meštrović i Frane Ševo: Grand Cru Classe velike 1996. Lijeve obale Bordeauxa čuvene 1855., Horizontalna degustacija 5 velikana odležanih 23 godine
– Marin Berovič: Zadnja vina velikog Stanka Čurina.

Kao i svake godine festival je imao humanitarnu komponentu, pa je u prostoru Oleander terase ekipa kuhara i food blogera pod voditeljskom palicom Domagoja Jakopovića Ribafisha pripremala zanimljiva jela za goste. Prikupljena sredstva od prodaje specijaliteta idu na račun udruge RokOtok.

M. T. – D. G. / Foto: Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , , , , ,