30. dodjela nagrada Oktavijan

Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) dodijelilo je nagrade Oktavijan autorima najboljih prošlogodišnjih hrvatskih filmova, a domaća ih je javnost imala priliku upoznati u specijalnom izdanju emisije HRT-a ‘Posebni dodaci’.Dvadeset i jedan hrvatski filmski kritičar i gotovo stotinu i pedeset hrvatskih filmova raspoređenih u osam kategorija najkraći je brojčani opis tradicionalne filmske nagrade Oktavijan koja se dodjeljuje najboljim hrvatskim filmovima i njihovim autorima. HDFK ustanovilo je nagradu 1992. godine, a ime je dobila po našem proslavljenom filmskom autoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću.

‘Trideseta dodjela nagrada Oktavijan otkrila je kako u Hrvatskoj imamo uistinu sjajnih mladih autora i kako se ne trebamo bojati za našu kinematografiju. Ona je zanimljiva, kvalitetna, raznolika i očigledno vrlo izdržljiva. Ovo posljednje se odnosi ponajprije na uvjete u kojima su nastajali prošlogodišnji filmovi. Ni pandemija, ni posljedice potresa joj nisu oduzeli od kvalitete što se najbolje vidi po prilično dobrim ocjenama koje su moje kolegice i kolege kritičari dodjeljivali’, Hrvoje Pukšec, predsjednik HDFK-a.

Osim nagrada za prošlogodišnju filmsku produkciju, HDFK je dodijelilo i nagradu za životno djelo, Zlatnog Oktavijana koji se dodjeljuje za doprinos filmskoj umjetnosti. Ovogodišnji je dobitnik Goran Trbuljak, istaknuti direktor fotografije, dugogodišnji filmski pedagog, a potom i autor animiranih i eksperimentalni filmova. Obrazloženje za nagradu Zlatni Oktavijan pronađite ovdje.

Osim Oktavijana dodijeljene su i strukovne nagrade Vladimir Vuković i Ante Peterlić. Vladimira Vukovića za najboljeg prošlogodišnjeg hrvatskog filmskog kritičara je dobio Nikola Strašek, a najbolji novi kritičar je Ervin Pavleković, ovdje potražite obrazloženje nagrada. Nagrada Ante Peterlić dodjeljuje se za izvrsnost u području filmske publicistike i dodjeljuje se svake dvije godine, a ovogodišnji je dobitnik Hrvoje Turković za knjigu Tipovi filmskog izlaganja. Prilozi teoriji izlaganja dok obrazloženje možete pročitati ovdje.

Oktavijan za najbolji
– dugometražni igrani film: ‘Zbornica’ redateljice Sonje Tarokić
– dugometražni dokumentarni film: ‘Tvornice radnicima’ redatelja Srđana Kovačevića
– kratkometražni i srednjometražni igrani film: ‘Kazneni udarac’ redatelja Roka Bičeka
– kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film: ‘Čekaj m’e redatelja Damira Markovine
– animirani film: ‘The Raft’ redatelja Marka Meštrovića
– eksperimentalni film: ‘Plejade’ redateljice Mateje Zidarić
– namjenski film: ‘Mi’ redatelja Jure Pavlovića
– manjinsku koprodukciju: ‘Baksuzno bubanje ili bezumni pornić’ redatelja Radua Judea i koproducentice Ankice Jurić Tilić

Tablica s najbolje ocijenjenim filmovima u 2021. godini dostupna je na ovoj poveznici.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , , ,