6. Salon pjenušavih vina u Maksimiru

Na press konferenciji 6. Salona pjenušavih vina u Zagrebu predstavljeno je boutique izdanje Salona koji će se održati u petak, 2. lipnja (od 15 do 21 sat), u restoranu Maksimir, u zelenilu istoimenog parka.

Okupit će 30-ak vinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije te pozvati sve ljubitelje na umjereno uživanje u mjehurićima. Od prošle godine zagrebački i ljubljanski Salon preselili su se na (polu)otvorene prostore, okružene zelenilom i time privukli još više posjetitelja. Uz kušanje pjenušaca i druženje s vinarima, posjetitelji će moći nazočiti na dvije vinske radionice, na koje je ulaz besplatan, uz prethodnu prijavu. Time i ovaj put organizatori ističu važnost edukacije i podizanja kulture stola na višu razinu.

Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji po cijeni od 30 eura (Entrio) ili na dan Salona, na ulazu, na blagajni. Popis izlagača nalazi se ovdje.

‘I ove godine izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani, a posjetitelji će moći šetati i sjediti i na terasi restorana Maksimir te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban pjenušavi menu restorana Maksimir za ovu prigodu. Da bi doživljaj bio kao na filmu pobrinut će se Elma & Admir iz sastava FilmMusicOrkestar, s filmskom glazbom. Za hidrataciju će se pobrinuti voda Cetina, Tvornica Leda uljepšat će prostor ledenim skulpturama, a na radionicama ćemo piti vina iz posebnih čaša tvrtke Riedel – objasnila je direktorica Salona prof. Marija Vukelić, dodavši da se zagrebački događaj već šest godina organizira po slovenskoj licenci mreže Salon of Sparkling Wines i da su slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Najavila je i 9. Salon penečih vin Ljubljana koji će se održati tjedan dana nakon zagrebačkog, 9. lipnja.

Kao i dosadašnjih godina, organizirano je veliko međunarodno ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines, održano u Ljubljani, 20. svibnja u restoranu Pen Klub. Sedmeročlanu komisiju hrvatskih i slovenskih enologa, vinskih akademika/ diplomanata londonske škole WSET predvodila je predsjednica izv.prof. dr Ana-Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Komisija je ocijenila 74 uzorka. Direktorica zagrebačkog Salona, Marija Vukelić ponosno je naglasila da je prvi puta u povijesti zajedničkog ocjenjivanja apsolutnu pobjedu odnijela Hrvatska – najbolji je bio Kopjar Organic Rosé Pinot Noir brut iz Središnje Bregovite Hrvatske, iz Zagorja. Dodatno, s 91,2 boda Kopjarev je rosé odnio titulu najviše ocijene u povijesti ovoga ocjenjivanja. Na drugom je mjestu bijeli pjenušac Jazz brut slavonske vinarije Josipović i treći najbolji pjenušac je 1288 brut vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Zagorski Rosé Kota 260 ekstra brut osvojio je drugo mjesto u kategoriji ružičastih vina.

Z. R. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , ,