Ana Klikovac: Pozivam na zaštitu rijeke Gacke!

U Zaprešiću na otvorenoj terasi hotela Gec, s koje pogled puca na Zagreb, Ana Klikovac promovirala je svoju knjigu poezije i fotografija ‘Ljubav koja vene i ljubav koja cvate’.

Na elegantnoj promociji, uz zagorske specijalitete poslužene na otvorenom, autorica je publici predstavila svoje fotografije i stihove u prirodi i zelenilu koje je poveznica njezina i publicističkog i poetskog stvaralaštva. Na predstavljanju koje je moderirala mr. Barbara Vuković o poeziji Ane Klikovac govorile su Ružica Šafranec Kišur i urednica Sandra Pocrnić Mlakar.

Ana Klikovac je knjigom poezije i fotografija iznenadila poznavatelje njezina dosadašnjeg djelovanja. Dr. sc. Ana Klikovac ima titulu doktora znanosti, a doktorirala je na području ekonomije i jedno vrijeme predavala u visokim poslovnim školama. Pripremajući doktorat počela se baviti Bachovim kapima i homeopatijom, da bi prevela knjigu radova dr. Edwarda Bacha ‘Izliječi sebe’ i 2021. godine objavila vlastitu knjigu ‘Bachove kapi za sretan i uravnotežen život’, koja je vrlo brzo prevedena na engleski, a zatim i na slovenski jezik.

Knjigom ‘Ljubav koja vene i ljubav koja cvate’ dokazala je da je svestrano talentirana te da je nemiran i kreativan duh i sistematična u svemu čime se bavi. Poezijom i fotografijama vratila se u dolinu Gacke, na izletišta na kojima je provodila djetinjstvo. Zaštitnički odnos prema prirodi ugrađen je i u njezine stihove i u fotografije, a povratak u Gacku dolinu imao je i dublje značenje, jer je ponornici Gackoj danas potrebna zaštita.

S dr. sc. Anom Klikovac razgovaramo o ljekovitom djelovanju umjetnosti, pisanja i izražavanja, o njezinu angažmanu oko devastiranog hotela Gacka, koji je nekada primao goste iz cijele Europe, o prirodi kao poveznici njezinoga bavljenja komplementarnom medicinom i poezijom te o novim zbirkama poezije koje planira.

* Fotografije i stihovi objavljeni u knjizi ‘Ljubav koja vene i ljubav koja cvate’ nastali su kao ventil za oslobađanje zatomljenih emocija. U zbirci dominira optimizam i oslobođenje od emocionalnog tereta. Zašto ste na kraju promocije pozvali publiku na izražavanje osjećaja kroz umjetnost? Kako je na Vas djelovalo pisanje pjesama?

Ova me zbirka naučila nešto novo o meni, o emocijama, ali i o ljudima općenito. Kad sam počela pisati stihove, shvatila sam da je pisanje pjesama zapravo transformacija emocija. Sve negativno što osjećamo, možemo spustiti na papir – kao pjesmu, priču, pismo, kao zapis u vlastitom dnevniku… i time emocija više nije zatomljena. Ona sada ima svoje novo mjesto na papiru. Otpustili smo emociju, zapisali je, pročitali… a možda na kraju papir i poderali… ali poanta je da emocija ne čuči više u nama. Ne izjeda osobu iznutra. Jednom kad je izrazimo, ne izaziva više tugu i suze. E to je snaga riječi i pjesama, ali i umjetnosti općenito. Jer emocije se mogu izraziti i kroz slikanje, crtanje, pjevanje, plesanje… I zamislite sad to, kad se jedna negativna emocija poput tuge, ljutnje ili razočaranja, pretvori u lijepu pjesmu, skladbu, ili umjetničko djelo. Tada u tim djelima vidite samo ljepotu. Sretni ste jer ste kreirali nešto novo. Tada su te negativne emocije poslužile kao aktivacija stvaralačkog procesa. Primjerice, Taj Mahal je sagrađen iz emocije tuge. Tako mi danas u toj građevini vidimo samo ljepotu, sjaj, sklad, stvaralaštvo… a ne tugu. Svatko može preokrenuti emocije, na svoj individualizirani način i pronaći svoj stvaralački kanal. Netko može trčati, vježbati ili pospremiti stan. Bitno je da smo preokrenuli lošu energiju u nešto lijepo i pozitivno.

U zbirci je pjesma ‘Još si lijep’, posvećena devastiranom hotelu Gacka, koja je postavljena na spomen-ploču na nekadašnje zidine hotela. U otkrivanju je sudjelovao i gradonačelnik Otočca. Kakav je bio doživljaj postavljanje spomen-ploče? Kako su reagirali Ličani?

Bilo je to jedno nadnaravno iskustvo za mene. Stari razrušeni hotel, koji preko trideset godina stoji uz rijeku kao podsjetnik na rat i devastaciju koju mogu počiniti sami ljudi… ruglo, kako bi danas ljudi rekli. A u mojim sjećanjima on još stoji lijep i vrvi od stranih turista i ljepote. U tom sam hotelu provela svoje djetinjstvo kao stalni gost, sa svojim roditeljima, sestrom i tatinim bratićem Tomom. Uz taj me hotel vežu najljepše i najsretnije uspomene iz dječjih dana. A danas na tom hotelu stoji spomen-ploča s mojom pjesmom. Vidjeti taj dan nekadašnje zaposlenike hotela koji su se s veseljem okupili i odazvali mom pozivu, vidjeti kako gradonačelnik Otočca otkriva spomen-ploču, vidjeti lokalne ljude kako im suze teku niz obraze dok sam čitala pjesmu i govorila o tim starim vremenima… kroz glavu mi je cijelo vrijeme prolazila misao: da si tada kao mala znala da će jednom tu stajati tvoja pjesma…tu gdje si veselo trčkarala i igrala se… Nadnaravno iskustvo!

Stihovi i fotografije posvećene Gackoj dočekane su s dobrodošlicom u Lici, gdje djeluje udruga Baštinica posvećena zavičajnom stvaralaštvu, i udruga Prijatelji Gacke, koja želi zaštiti rijeku Gacku od devastacije. Što se događa s Gackom i zašto se aktivirala Lika i Prijatelji Gacke?

Uključila sam se na pozive lokalnih aktivista, i u udrugu Baštinica, gdje sam ove godine nastupala sa svojim pjesmama o Gackoj dolini na 3. pjesničkom skupu Litterra Gacka 2023, uz domaće pjesnike. Isto tako, članica sam udruge Prijatelji Gacke, koja je pokrenula peticiju za zaštitu toka rijeke Gacke. Gacka je već jednom u prošlosti pretrpjela preusmjeravanje toka, 1960-ih godina, čije je danas dio rijeke prazno korito, a ugašen je i jedan predivan Švički slap za kojim i Gacka i lokalno stanovništvo pate i tuguju. Danas Gackoj prijeti još jedna takva devastacija, čine su ugrožene i biljne i životinjske vrste vezane uz rijeku, ali i lokalni turizam i gospodarstvo. Ne možemo uzeti vodu iz Gacke i uništiti lokalno gospodarstvo i prirodne ljepote jedne rijeke, radi kojih je Gacka dolina puna turista deset mjeseci u godini, da bi se tri-četiri mjeseca u godini podmirile potrebe na Pagu i drugim mjestima uz obalu. Kad dođete na Gacku, možete piti vodu iz rijeke – toliko je čista i gotovo netaknuta ta voda i priroda! Stvoritelj je zamislio rijeku Gacku da teče Gackom dolinom! Ne možemo žrtvovati jedan kraj da bi živio neki drugi! Ne možemo ponovno raditi ono što se u povijesti pokazalo kao pogrešno! Ne možemo sami uništiti naše prirodno blago! To je zaista nedopustivo i pozivam sve koji žele pomoći, da potpišu peticiju za spas Gacke i pomognu zaustaviti ovaj profiterski pohod.

Na promociji knjige ‘Ljubav koja vene i ljubav koja cvate’ u Zaprešiću govorili ste o iskrenom izražavanju emocija nužnom za zdravlje i dobar osjećaj. Kako je zbirka poezije i fotografija povezana s Vašom knjigom ‘Bachove kapi za sretan i uravnotežen život’ i s Vašim bavljenjem komplementarnim metodama iscjeljivanja?

Na promociji sam pozvala sve ljude na izražavanje sebe i svojih emocija. Svatko od nas je rođen sa svojim specifičnim i jedinstvenim talentima, a mnogi ih nisu svjesni ili su ih svjesno zatomili. Osoba koja zatomljuje svoje osjećaje, svoje istinske čežnje, koja ne prati put koji je za njega zacrtan, koja ne živi svoje talente i potencijale… ta osoba vene, tuguje iznutra, utihne, povuče se, a time i zdravlje i životna energija također imaju silaznu putanju. I pjesme mogu iscjeljivati, i pisanje i kreativnost svake vrste mogu iscjeljivati. Svatko treba biti svjestan sebe i svojih emocija, slijediti svoj unikatni put – i tada se kreira pozitivna životna energija, koja je i iscjeljujuća, i nadahnjujuća, kako za samu osobu, tako i za sve oko nje.

Na promociji ste najavili nove zbirke stihova. Koje se nove emocije pojavljuju u novoj zbirci? Ja li Gacka i dalje izvor inspiracije? Koji su još motivi u novoj zbirci?

Druga zbirka poezije mi je već kompletirana i u pripremi je za tisak te je očekujem izdanu do Božića. Tako da trenutno radim na trećoj zbirci pjesama. Ta je treća zbirka pjesma zapravo nastavak ove prve o Gackoj. Tu su i dalje fotografije Gacke i pjesme posvećene ljubavi, ali se javljaju i novi duhovni motivi.

No, druga zbirka je posve drugačija. Ta je zbirka snažna, borbena, energična… i čini protutežu emocijama ljutnje, zarobljenosti, neshvaćenosti. Ta je zbirka vezana uz životni put i ljude koji nas blokiraju i ograničavaju na tom putu. Toj se knjizi posebno veselim jer iza nje stoji snažna ujedinjena ženska energija. Sloga je snaga, a snaga je neuništiva! Možemo reći da je ta zbirka namijenjena buđenju ženske snage, ali sam sigurna da će je i muškarci čitati. Jer će štošta moći naučiti iz nje o odnosima prema ženama u svom privatnom i poslovnom životu. Kao što i u mojoj zbirci o ljubavi koja vene i cvate muškarci mogu puno toga naučiti o ljubavi i odnosu prema voljenoj ženi. Pjesme koje pišem nisu samo kanal izražavanja emocija, većih pišem da podučim, da prenesem poruke – i muškarcima i ženama, i mladima i onima koji su već pomalo odustali od svega, a prije svega – pišem pjesme da ljude probudim, osvijestim i osnažim! Pjesme se mogu činiti kao nježan umjetnički kanal, ali iza njih zapravo stoji snaga i moć. Snaga izraziti sebe i moć osvijestiti druge.

Razgovarala: Irena Kralj


Tagged: , , , , , , , , , ,