Anna Katharina Fröhlich: Građu za romane crpim iz svog života

Vrsna poznavateljica indijske kulture i običaja, njemačka spisateljica Anna Katharina Fröhlich predstavila je svoj roman ‘Kream Korner’ pred zagrebačkom publikom u sklopu Festivala svjetske književnosti.

Anna-Katharina Froehlich‘Poput mnogih pisaca, građu za svoje romane crpim iz vlastitog iskustva i života’, kazala je Anna Katharina Fröhlich predstavljajući svoj drugi roman ‘Kream Korner’ (Berlin Verlag, 2010.), koji je u hrvatskom prijevodu uoči festivala objavila nakladnička kuća Vuković & Runjić.

Kao gošća tribine ‘Razotkrivanje’ u sklopu nedavno održanog Festivala svjetske književnosti i uz moderiranje Milane Vuković Runjić, njemačka spisateljica govorila je o indijskoj kulturi i običajima, poput tradicionalnog indijskog vjenčanja koje traje i po osam dana, a jedno takvo opisuje i u svome romanu čija je radnja smještena u današnju modernu Indiju.

Anna-Katharina Froehlich 2Anna Katharina Fröhlich osvrnula se i na neke povijesne činjenice naglašavajući harmoničan odnos Indijaca i Britanaca u Indiji prije kolonizacije, što je osobito vidljivo u indijskoj arhitekturi. ‘Godine 1993. u Indiji se dogodila velika promjena, ponajprije zbog trgovine i uvoza brojnih zapadnjačkih proizvoda poput Coca-Cole kakvih do tada nije bilo. Osim toga, tehnološki razvoj pridonio je još većoj podjeli između gradova i ruralnih dijelova zemlje u kojima živi većina ljudi’, kazala je Fröhlich.

Anna Katharina Fröhlich debitirala je 2004. godine romanom ‘Divlja naranča’ (‘Wilde Orangen’), a njezin posljednji roman ‘Krasan gost’ (‘Der schöne Gast’) u Njemačkoj je objavljen ove godine. Roman ‘Kream Korner’ koji je prema riječima autorice dobio naziv po jednoj indijskoj slastičarnici, bio je nominiran 2011. za Leipziger Buchpreis i osvojio je Književnu nagradu Njemačke gospodarske udruge za poticanje kulture (Literaturpreis des Kulturkreises der deutschen Wirtschaft).

Renata Cisar


Pročitajte još: Mathias Énard: Špijun iz mog romana nije poput Jamesa Bonda , Lawrence Norfolk: Od perača posuđa do pisca povijesnih romana María Dueñas: Nisam imala iluziju da ću postati spisateljica , Francesca Melandri otvorila 2. Festival svjetske književnosti


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,