Biografija Arsena Dedića iz pera novinarke Diane Šetke

U Le Bistrou zagrebačkog hotela Esplanade, koji je bio drugi ‘dnevni boravak’ Arsena Dedića, 22. ožujka bit će predstavljena knjiga ‘Arsen Dedić: Sjećanja’ novinarke Diane Šetke u izdanju Profila.Riječ je o obimnoj biografiji s manje poznatim detaljima iz života značajnog, jedinstvenog i neponovljivog hrvatskog skladatelja, književnika, prevoditelja, pjesnika i kantautora, koji je iza sebe ostavio cijelo glazbeno i pjesničko bogatstvo.

Kakvo je imao djetinjstvo u Šibeniku, tko je na njega utjecao u mladosti, kako je kalio svoj eruditizam i intelektualizam, koga je ljubio, kako su nastajale njegove najljepše i najpoznatije pjesme i stihovi, koliko su mu značili supruga Gabi i obitelj, koliko je volio Zagreb… To su samo su neki od lajtmotiva životne priče iznimnog autora koji je za sebe često znao reći da je pjesnik opće prakse i prvorazredni građanin drugog reda.

O knjizi će govoriti njezina urednica Dubravka Tomeković Aralica, a Arsena će se prisjetiti i neki od njegovih prijatelja, kolega i suradnika s kojima je dijelio više od pola stoljeća života i rada – sugovornika u biografiji.Novinarka Diana Šetka rođena je 1957., a diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u rodnom Zagrebu. Zapošljavanje u gradskoj rubrici Vjesnika 1985. bilo je tek početna postaja na njezinu profesionalnom putu u novinarstvu. U tjedniku Arena godinama je pratila karijere nogometnih zvijezda Bobana, Šukera i Prosinečkog. Intervjuirala je legendarnog Diega Maradonu, od svih hrvatskih novinara jedino je ona bila na trodnevnoj proslavi 50. rođendana Franza Beckenbauera, kao i na osnivanju sindikata nogometaša u Parizu; izvještavala je s Europskog prvenstva u Engleskoj 1996. te Svjetskog u Francuskoj 1998. Sportski urednik u Areni jedno vrijeme bio joj je Miroslav Ćiro Blažević.

No, uz tople ljudske priče iz nogometnog svijeta ispisala je i brojne manje tople ratne priče. Prateći demonstracije studenata u Prištini 1988. noć je provela u zatvoru u Uroševcu, a kao ratna reporterka izvještavala je sa svih ratišta u Hrvatskoj i sa skupinom kolega uhićena je u Kninu. Tjedniku Gloria pridružuje se 1994., u 2. broju; 27 godina radila je kao novinarka i izvršna urednica za grupu visokotiražnih Glorijinih tjednih i luksuznih mjesečnih izdanja. Ispisala je stotine životnih priča i intervjua s poznatim osobama iz svijeta politike, sporta, glazbe i umjetnosti. Do Moskve se odvezla automobilom na razgovor s Galinom Lebedjevom, suprugom Vladimira Žirinovskog, a u prosincu 1994., unatoč paničnom strahu od letenja, uputila se u Washington intervjuirati teško bolesnu košarkašku legendu Krešimira Ćosića.

Interes Diane Šetke za uglazbljene stihove pobudila je njezina gimnazijska razrednica Maja Perfiljeva, a Arsena Dedića prvi je put uživo slušala sredinom 1970-ih u zagrebačkom dramskom kazalištu Gavella, na recitalu s Radom Šerbedžijom. Zahvaljujući svom novinarskom radu prisustvovala je mnogim epizodama koje su obilježile njegov život i stvaralaštvo, ispisala je njegove sretne i tužne priče. Ova knjiga nastala je iz razgovora koje je autorica vodila s Arsenom i njegovim suvremenicima, kolegama, prijateljima i članovima obitelji, svjedocima rađanja, odrastanja, sazrijevanja i umiranja ovog jedinstvenog pjesnika i glazbenika.

P. R. / Foto: Lana Šetka


Tagged: , , , , , , , , , ,